Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Bizaran prilog na HRT – Detinjstvo u NDH i igračka Hitler

Zagreb — Emisija HRT-a “Kod nas doma”, koja se emituje umesto emisije “Hrvatska uživo”, u sredu objavila prilog koji bi se mogao nazvati bizarnim, piše Index.hr.

Screenshot: HRT
Screenshot: HRT

 

Radi se o jednom TV prilogu puštenom u pomenutoj emisji, a u kom se govori o “genijalnom Zagrepčaninu” Živku Parcu, čiji je otac poginuo za vreme Drugog svetskog rata u Rusiji.

“Tada se prikazuje slika Živkovog oca u vojnoj uniformi uz glas koji kaže: Živko je imao samo pet godina kada mu je otac veterinar nestao u Rusiji s većim delom Zdruga lakoprevozne Druge hrvatske legije u borbama kod Dona 1942. godine”, navodi Index i dodaje da prevedeno na običan jezik to znači da je Parčev otac bio pripadnik ustaške vojske koja je poginula u nacističkom pohodu na Rusiju.

Parac zatim kaže da nije bilo igračaka “ne bi bilo srećnog detinjstva”, nakon čega sledi kadar igračke – figurice Adolfa Hitlera koji salutira uzdignutom desnicom, odnosno zloglasnim nacističkim pozdravom.

To je, naime, igračka iz srećnog detinjstva Živka Parca, navodi Index i dodaje da Parac još kaže i da se nakon 1945. “počelo životariti”, a da su mu igračke ostale da se seća tih lepih dana i da se s njima igra”. Međutim, tu je sporno što su te igračkice ustvari figurice ustaških vojnika i nemačkih tenkova.

Index potom navodi da sledi “vrhunac morbidnosti u prilogu” jer Parac je u TV prilogu rekao da je svake godine pred Božić pisao pismo “malom Isusu” tražeći razne igračke, a jedne je napisao kako više ne želi vojnike “jer ih već ima dovoljno, nego samo glave”.

Prilog završava time kako Parac u svom posedu ima navodno jako vredan “celi komplet takozvanog ratnog endehazijskog Zabavnika”.

Hrvatski portal navodi da je u tri minuta ovog priloga Hrvatska radio-televizija “demonstrirala zavidan nivo istorijskog revizionizma i apologije zločinačke NDH”.

Izvor: B92

Vezane vijesti:

Linta: Lektira u Hrvatskoj promoviše laži i šovinizam

Skandal u Hrvatskoj u lektiri za četvrti razred pesmica o „paranju dečijih utroba i sakaćenju genitalija“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: