fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Bivše republike neće da vrate imovinu SPC

Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u državama bivše Jugoslavije vraćeno je samo zrno od višemilionske imovine, koja joj je oduzeta poslije Drugog svjetskog rata, pišu današnje „Večernje novosti“.

Zgrada Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve (Foto D. Jevremović)
Zgrada Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve     (Foto D. Jevremović)

Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u državama bivše Jugoslavije vraćeno je samo zrno od višemilionske imovine, koja joj je oduzeta poslije Drugog svjetskog rata, pišu današnje „Večernje novosti“.

Na spisku dobara koje potražuju eparhije SPC je više desetina rezidencijalnih i stambenih objekata, zemljišta na najvrednijim lokacijama, kao i stotine hektara šuma i njiva, a proces obeštećenja odvija se sporo i uglavnom na štetu SPC.

U Patrijaršiji je ovom listu rečeno da su bivše jugoslovenske republike uglavnom „slijepe i gluve“ za molbe i zahtjeve SPC, iako je restitucija oduzete imovine jedna od tekovina EU.

To je dovelo do toga da se veliki dio dobara okrnji, ošteti ili završi u privatnim rukama, dok na crkvenom zemljištu posljednjih godina niču državni objekti, sportske hale, stambeni blokovi i putevi.

U Hrvatskoj su, poslije puno birokratskih muka, vraćena dobra uglavnom manje vrijednosti. SPC u toj zemlji ima tapije na 700 hektara zemlje, najviše u Eparhiji osječkopoljskoj i baranjskoj, 2.300 hektara šuma u eparhijama gornjo-karlovačkoj i slavonskoj, 17 zgrda, 27 parohijskih domova i crkvišta i drugo.

U samom centru Zagreba SPC potražuje četiri stambeno-poslovne zgrade sa oko 40 stanova.

Najmanje problema sa restitucijom bilo je u Sloveniji gdje su SPC oduzete svega dvije parcele u Celju i Mariboru, od čega joj je vraćena samo jedna.

Vraćanje oduzete imovine ništa bolje se ne odvija ni u BiH u kojoj ne postoji Zakon o restituciji, pa skoro da ne postoji šansa da SPC ponovo gazduje svojim dobrima.

„Najveći nam je problem što već godinama ne možemo da vratimo vlasništvo nad zgradom Bogoslovije u Sarajevu“, rekao je listu đakon Mitar Tanasić iz Sarajeva.

SPC u BiH potražuje i oko 60 stanova koji su u međuvremenu otkupljeni i čiji korisnici danas imaju svojinu nad njiam.

Na spisku potraživanja Mitropolije dabrobosanske je i izuzetno vrijedno zemljište na Miljacki. Na Koševu su na crkvenom zemljištu izgrađeni sportski objekti i vijadukt, a i gradsko groblje je na prostoru na koji tapiju ima SPC.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Vrednost uzurpirane imovine Srba na KiM 50 milijardi evra

Hrvati duguju Srbima 7.000 ikona

Katolička crkva hoće i kasarnu garde u Beogradu

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: