fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BISKUP BOGOVIĆ: JASENOVAC JE LAŽ

Biskup Mile Bogović

Biskup Mile Bogović


Gospićko-senjski biskup Mile Bogović tvrdi da su Hrvati žrtve ustaničke puške iz Srba – mjesta u kome su 1941. godine formirane jedinice za borbu protiv ustaške NDH.

U mjestu Boričevac, tokom propovjedi, biskup je rekao da je koncentracioni logor Jasenovac – „velika laž“ i da se za tu „laž“ izdvajaju velika društvena sredstva.

On smatra da je i ustanak u Srbu „laž“, kao i mnogi drugi skupovi na koje se oslanjao, kako navodi, „partizansko-komunistički režim“.

U mjestu Borićevac održan je kontraskup proslavi ustanka u Srbu.

Okupljeni su koristili ustaški pozdrav: „Za dom spremni”, a govornici su tvrdili da 27. jula u Srbu „nije bio antifašistički, nego četnički ustanak“ – navode hrvatski portali.

Sa skupa je poručeno srpskim predstavnicima da im je ovo „zadnja proslava u Srbu“.

Do 1990. godine, 27. juli obilježavan je u Srbu kao Dan ustanka naroda i narodnosti SR Hrvatske.

U samostalnoj Hrvatskoj kao Dan antifašističke borbe obilježava se 22. juni, jer je na taj dan 1941. u šumi Brezovici, kraj Siska, osnovan Prvi sisački partizanski odred.

Srpski predstavnici u Hrvatskoj to su protumačili kao želju da se u drugi plan stavi činjenica da su Srbi do kraja 1943. godine činili veliku većinu u hrvatskim partizanima.

Arhivski podaci o sastavu partizanskih snaga u periodu 1941-1945 pokazuju da je broj Hrvata u partizanima drastično povećan nakon pada Italije, kada mnogobrojne domobranske jedinice pristupaju NOB-u.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

ANTISRBIZAM-Biskup: jama je prazna – Jadovno 1941.

veljić zgrožen bogovićevim negiranjem zločina u jadovnom

formirati komisiju za utvrđivanje istine o šaranovoj jami

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: