fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Биографија приређивача

БИОГРАФИЈА ПРИРЕЂИВАЧА

jovan babic.JPG

Јован Д. Бабић

Др Јован БАБИЋ, лекар-радиолог, професор универзитета; политичар, песник (Шид, 1. II 1940). Отац му jе био правник, а маjка учитељица. У родном граду завршио jе основну школу и гимназиjу (1958), а студиjе медицине у Београду (1965). У Дому здравља у Шиду радио jе као лекар опште и спортске медицине.

Специjалиста за онкологиjу. Од 1972. специjализовао jе радиологиjу у Клиничкоj болници у Новом Саду и после положеног испита запослио се у Институту за радиологиjу (1975). По завршетку субспециjализациjе из онкологиjе 1983, прешао jе у Институт за онкологиjу у Каменици, где се определио за рад на радиотерапиjи и брахитерапиjи тумора. Стекао jе звање примариjуса и постао управник Завода за радиотерапиjу. Усавршавао се на сродним установама у Београду, Загребу, Љубљани, Ерлангену, Пасауу, а на Педагошком факултету у Осиjеку завршио jе jедносеместралне педагошко-психолошке студиjе.

Одбранио jе 1988. докторску дисертациjу (О методама и техници зрачења карцинома материце) и изабран за доцента, а 1998. за ванредног професора радиологиjе на Медицинском факултету. Од 1994. jе шеф Катедре за онкологиjу. Обjавио jе преко 100 научних радова, а радио jе на седам научно-истраживачких проjеката. Био jе уредник монографиjе Бронхитерапиjа и коаутор Гинеколошке онкологиjе и Историjе радиотерапиjе у Воjводини.

Учествовао jе у изради инструмента (ректалног апликатора) за примену брахитерапиjе, коjи се сада комерциjално производи.

Био jе подпредседник Секциjе СЛД за радиотерапиjу и подпредседник Радиолошке секциjе, такође jе члан Балканске униjе онколога и Европског друштва за радиjациону онкологиjу. Добио jе више захвалница и плакета СЛД.

Послапик у скупштипи – бавећи се политиком, 1990. био jе председник Градског одбора Српског покрета обнове. Биран jе за народног посланика у републичкоj Скупштини, а на изборима 1992. jе на листи ДЕПОС-а ушао у Веће грађана Савезне скупштине.

Пише и поезиjу, обjављене су му збирке Кошмар (1995) и Привид (2000). У слободно време бави се пчеларством. Супруга му др Љиљана такође jе лекар и професор универзитета.

————————————————————————————————————-

<Биографија аутора                    Садржај                     Логор смрти Јасеновац>

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

2 Responses

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: