Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Биљана Плавшић: Клинтон је наредио Сребреницу

Бивша председница Републике Српске Биљана Плавшић изјавила је за Спутњик да је некадашњи председник САД Бил Клинтон крив за злочин у Сребреници.

Бивша председница Републике Српске Биљана Плавшић
Бивша председница Републике Српске
Биљана Плавшић

Плавшић, коју је након признања кривице Хашки трибунал осудио на 11 година затвора за ратне злочине, рекла је да је неспорно да су људи у Сребреници страдали, али, како је навела, по чијем налогу?

“Клинтона. Клинтон је рекао: “Америка ће ући на вашу страну, муслиманску страну, у рат, бомбардоваће Србе, ако дозволите да четници уђу у Сребреницу. И не сме бити мање од 5.000 масакрираних”, навела је Плавшић.

Она тврди да је Клинтон ово рекао Алији Изетбеговићу, ратном лидеру босанских муслимана и члан председништва БиХ.

“Рекао је Алији Изетбеговићу. Алија Изетбеговић је то пренео ратном председништву, ја сам читала записник. Тај Хрват у Хагу ми је дао записник. Мој адвокат није могао доћи до записника. Каже: “Ово вреди 20.000 марака”. “Е па…”, рекох. Ја баш нисам имала то, нити сам сматрала да је то важно, тако да сам ја читала стенограм шта је рекао овај, шта је рекао онај. Алија Изетбеговић је рекао: “Клинтон ме наговара”. Па сад, после неколико година, одштампана књига, Американац који је све време рата био у Сарајеву, каже то исто. Има и преведена књига, како оно беше наслов… имам и на енглеском и на српском, ако Вам затреба. Тачно пише”, навела је Биљана Плавшић.

Према њеним тврдњама, Изетбеговић је то саопштио председништву, а члан ратног председништва био је Сефер Халиловић који је овом реченицом рекао “Алија, ти си полудео”.

“Па ипак се то десило, а у састав групе која је то извршавала, нису то били само Срби. Ердемовић — Хрват, био је један Словенац, ја се нисам бавила тиме, али да се то анализира, то би се видело да је то све намештаљка. А син Сефера Халиловића је написао књигу где је тачно описао да је Орић добио наредбу да се повуче у Тузлу месец дана пре…”, рекал је Плавшић.

Извор: Б92

 

Везане вијести:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: