fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Bijeljina: Obilježen dan vojske

U Bijeljini je danas, polaganjem vijenaca na spomenik borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu i služenjem parastosa svim poginulim borcima Vojske Republike Srpske, obilježen 12. maj, Dan semberskih ratnih jedinica i Dan Vojske Republike Srpske.

Bijeljina - parastos Foto: SRNA
Bijeljina – parastos Foto: SRNA

Na području grada Bijeljina u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu djelovalo je 17 zasebnih jedinica Vojske Republike Srpske, a u odbrani je sa područja Semberije učestvovalo oko 25.000 boraca.

Predsjednik Boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović rekao je da se petu godinu zaredom obilježava Dan svih semberskih jedinica, te odaje pošta i služi parastos borcima koji su živote dali za slobodu i Republiku Srpsku.

„Sa područja Semberije u proteklom ratu poginulo je više od 1.000 boraca, a na područje grada je i poslije rata došao veliki broj porodica poginulih, tako da danas ima oko 2.000 porodica poginulih“, rekao je Stevanović novinarima.

On je dodao da je status demobilisanih boraca još na niskom nivou, ali da je država uradila dosta toga. „Mi smo uradili mnogo u borbi za naša prava, kao što ćemo nastaviti i istrajati u tome“, poručio je Stevanović.

Predsjednik Odbora potomaka djece poginulih boraca Bijeljina Mišo Poletan rekao je da ovaj odbor u posljednje vrijeme intenzivno radi na rješavanju bitnih pitanja kao što je nezaposlenost djece poginulih boraca.

Prema njegovim riječima, trenutno se intenzivno radi i na izradi socijalne karte zaposlene i nezaposlene djece poginulih boraca, sa namjerom da im se obezbijedi bolji život koji oni zaslužuju i za koji su se njihovi očevi borili.

General-major u penziji, ratni načelnik Štaba Istočno-bosanskog korpusa, Budimir Gavrić podsjetio je da je ratno vrijeme bilo izuzetno teško.

„Na sreću, tadašnje rukovodstvo Srpske Republike BiH donijelo je odluku da se na današnji dan formira Vojska Republike Srpske koja je nastala najvećim dijelom od rasformiranih jedinica JNA. Tokom rata su, međutim, neprestano formirane nove jedinice i ta vojska koju je stvorio srpski narod dala je značajan doprinos u odbrani vjekovnih prostora na kojima je srpski narod živio“, rekao je Gavrić.

On je dodao da je spriječen masovan pokolj Srba, što je karakterisalo Prvi i Drugi svjetski rat, a u toku ovog rata srpski narod prvi put nije istrebljivan.

„Ipak, pale su mnoge žrtve u ovom ratu kojima se danas sa ponosom poklanjamo jer su odbranjeni i vjekovni prostori srpskog naroda“, rekao je Gavrić i dodao da je boračka populacija danas na margini društva, iako je nesporno da je upravo ona dala najveći doprinos stvaranju Republike Srpske.

Komandant bijeljinske kasarne „Vojvoda Stepa Stevanović“, pukovnik Sreten Milošević rekao je da je Vojska Republike Srpske dala ogroman doprinos stvaranju Srpske, što je jedna od najvećih tekovina koja se nikada ne smije zaboraviti.

„Kao pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH imamo i obavezu i potrebu da gajimo vrijednosti i tekovine koje je stvorila Vojska Republike Srpske. Uvjeren sam da ćemo u tome i uspjeti, ali prije svega je obaveza svih nas da sačuvamo jednu od najvećih stečenih tekovina – Republiku Srpsku“, rekao je Milošević.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da je današnji događaj organizovan kao znak sjećanja na sve ljude koji su svoj život dali za Republiku Srpsku.

„Ovo je jedna od prilika da im odamo poštu, da im zahvalimo za sve što su uradili za Republiku Srpsku“, rekao je Mićić i dodao da ostaje obaveza svih nivoa vlasti da se oduže porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Obilježene 24 godine od formiranja Specijalne brigade Garde „Panteri“

Obilježene 24 godine od osnivanja Prve semberske brigade

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: