fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Obilježene 24 godine od osnivanja Prve semberske brigade

U Bijeljini su obilježene 24 godine od formiranja Prve semberske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, u kojoj se borilo više od pet hiljada vojnika, a poginulo je 139 boraca.

Bijeljina: Polaganje vijenaca Foto: SRNA
Bijeljina: Polaganje vijenaca
Foto: SRNA

Parastos poginulim srpskim borcima služen je u Crkvi Svetog Đorđa, a potom su na Centralni spomenik na Gradskom trgu položeni vijenci.

Prvi načelnik Štaba Prve semberske lake pješadijske brigade Đoko Pajić podsjetio je da je ova brigada bila prva srpska brigada na sembersko-majevičkim prostorima, ali i na prostoru cijele Republike Srpske.

Pajić je rekao da je mobilizacija izvršena u septembru 1991. godine, kada je izbio rat u Hrvatskoj, te da su branili granice Semberije od eventualne agresije Hrvatske, a potom su se zatekli i u bijeljinskim događajima.

Prema njegovim riječima, jedan od zadataka je bio da se spriječi bilo kakav međunacionalni sukob u čemu se uspjelo, a odmah poslije toga formirana je Prva semberska laka pješadijska brigada.

Govoreći o ratnom putu brigade, Pajić je naveo da je prvi zadatak bilo Brčko jer je postojala prijetnja da srpskim narod na tom prostoru bude uništen, da je značajan doprinos dala u uspostavljanju koridora Bijeljina-Brčko, zatim je na Majevici uspostavila liniju odbrane i oslobodila srpska sela, a učestvovala je i na drugim mjestima gdje je trebalo braniti srpsku teritoriju.

„Lopare, Majevica, Bijeljina i sav prostor prema i u Brčkom do kraja rata ostali su osnovna zona odgovornosti ove brigade da bi se spriječio značajan operativni pravac Tuzla-Lopare-Brčko“, istakao je Pajić, koji je i predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja godišnjice brigade.

Kao najvažnije, Pajić je istakao da se ne zaboravi žrtva koju je podnijela brigada i svi heroji koji su živote ugradili u Republiku Srpsku.

Pripadnik Prve semberske brigade, nastale iz 17. partizanske brigade JNA, Ignjat Đorđić bio je pripadnik ove brigade od osnivanja do kraja odbrambeno-otadžbinskog rata.

Đorđić je istakao da su pripadnici Prve semberske na sva ratišta, na kojima su bili, odlazili da bi sačuvali srpska ognjišta, te da je ponosan što je bio pripadik ove jedinice u kojoj niko nikada nije napravio nijedan zločin.

„Ako je neko bio zarobljen sa druge strane, razmijenjen je, ljudi su predavani nadležnim organima. Sa punom odgovornošću tvrdim da nijedan pripadnik ove brigade nije ukaljao obraz časnog srpskog vojnika, nego se borio po svim kodeksima ratovanja“, istakao je Đorđić.

On kaže da je priča o srpskim paravojnim formacijama čista laž i manipulacija, te napominje da je takozvana Armija BiH imala više mudžahedina i stranaca, nego što je srpska strana imala dobrovoljaca iz Srbije.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: