fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bijeljina: Izložba „Nemojte nas zaboraviti“

Bijeljina: Muzej Semberija – izložba Foto: SRNA
Bijeljina: Muzej Semberija – izložba Foto: SRNA

U Muzeju Semberije večeras je otvorena izložba fotografija prvog srpskog ratnog fotoreportera Riste Marjanovića, pod nazivom „Nemojte nas zaboraviti“.

Na oko šezdeset postavljenih fotografija prikazani su ratni dobrovoljci, stradanje Šapca, zbjegovi po Mačvi, Cer, povlačenje preko Albanije, proboj Solunskog fronta…

Jedan od autora izložbe Branislav Stanković, kustos istoričar Narodnog muzeja u Šapcu, naglasio je da su ovi radovi bili izloženi 1916. godine na Savezničkoj izložbi ratne fotografije u Parizu i na najvjerniji način prikazali dešavanja u tadašnjoj ratnoj Srbiji.

Izložba je plod saradnje Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodnog muzeja u Šapcu, Muzeja Novog Sada i Vojnog muzeja u Beogradu i 2014. godine bila je najposjećenija izložba u Srbiji.

Izložba „Nemojte nas zaboraviti“ je nakon Beograda gostovala u Sarajevu, Trebinju, Višegradu, Foči, Banjaluci i Doboju.

Direktor Narodnog muzeja u Šapcu Marko Bingulac rekao je da je Mačva, a posebno Šabac, u Velikom ratu podnijela velike žrtve o čemu svjedoči podatak da je Šabac prije početka Prvog svjetskog rata imao 14.000 stanovnika, a po završetku 1.700.

Direktor Muzeja Semberije Momčilo Koprivica izrazio je zadovoljstvo što taj muzej ima čast da ugosti kolege iz šabačkog muzeja, i nada se da će nastaviti uspješnu saradnju

Izložbu je otvorena do 24. marta.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Kuzmanović otvorio izložbu „Nemojte nas zaboraviti“

Otvorena izložba fotografija „Nemojte nas zaboraviti …

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA PRVOG RATNOG FOTOREPORTERA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: