fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Bijeljina: Biste narodnih heroja ponovo na javnim površinama

Od devet bijeljinskih narodnih heroja iz perioda antifašističke borbe, biste njih osam istaknute su na javnim mjestima u gradu. Godinama su čuvane u depou Muzeja Semberije. Vraćene su na ranije posta-mente, zahvaljujući SUBNOR-u koji baštini tradiciju Narodnooslobodilačkog rata.

POGLEDAJ VIDEO

U gradskom parku ponovo su biste Rodoljuba Čolakovića, Fadila Jahića Španca, Mirka Filipovića, a uskoro i bista Hamze Hamzića. Postament je spreman, ali bista još nije pronađena. Ova akcija SUBNOR-a podržana je iz lokalnog budžeta sa 8.000 KM.

– Očekujemo da uspijemo da vratimo i bistu Hamze Hamzića i da zaokružimo cjelokupnu aktivnost koju vodimo duži vremenski period – kaže Mihajlo Vidić, predsjednik bijeljinskog SUBNOR-a.

Od 1992. u depou Muzeja Semberije čuvano je 16 bista narodnih heroja, revolucionara, zaslužnih građana i učesnika Španskog rata. Tri sačuvane biste narodnih heroja ustupljene su SUBNOR-u.

– To je naša istorija koja se ne može birati. Ne može se ništa skrnaviti, to je dio jednog vremena, ono što je u tom datom trenutku bilo važno za taj period. Svaki taj lik je odigrao važnu ulogu za našu istoriju, naš grad i to ne možemo zaboraviti, ne možemo izbrisati – kaže viši kustos Mila Stanojević.

Kao svjedočanstvo stradanja u Drugom svjetskom ratu, uz biste narodnih heroja u gradskom parku biće postavljena i spomen-ploča.

– Imamo 1.256 boraca, 800 žrtava Jasenovaca i jedan broj žrtava fašističkog terora. Iskoristili smo priliku da i to bude informacija, s obzirom da u istorijskim udžbenicima gotovo ne postoje podaci o učešću ovog prostora u Drugom svjetskom ratu – dodaje Vidić.

Građani kažu da nikako ne bi smjeli zaboraviti taj dio naše istorije, a njegovanje tekovina NOB-a treba prenositi na generacije.

Bista Rodoljuba Čolakovića prva je vraćena u gradski park prije desetak godina. Ispred bijeljinske škole „Sveti Sava“ postavljena je bista Radojke Lakić, dok je bista narodnog heroja Veselina Gavrića našla mjesto na jednom od gradskih trgova. Biste ostalih istaknutih heroja sačuvane su u njihovim rodnim mjestima.

Plan SUBNOR-a je da, uz pomoć lokalne uprave, obnoveii spomenik ispred škole „Sveti Sava“ u kome su uklesana imena 209 učenika bijeljinske Gimanzije, poginula u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: