Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BiH i dalje najzagađenija minama u Evropi

Povodom 4. aprila, Dana svesnosti o opasnosti od mina i pomoći žrtvama, iz bosanskohercegovačkih i međunarodnih organizacija koje se bave razminiranjem BiH upozoravaju da je, više od 20 godina nakon rata, Bosna i Hercegovina i dalje evropska država koja je najzagađenija minama, koje predstavljaju direktnu pretnju za više od pola miliona stanovnika.

(Foto: Centar za uklanjanje mina BiH)
(Foto: Centar za uklanjanje mina BiH)

Bosanskohercegovački Centar za uklanjanje mina (BHMAC) objavio je da je u BiH trenutno nesigurno oko 2,1 odsto ukupne površine države, prenela je Hina.

„Kontaminiranost minama direktno utiče na sigurnost oko 545.000 osoba odnosno 15 odsto ukupnog broja stanovnika BiH“, stoji u izjavi BHMAC-a, u kojoj se navodi kako su najugroženije opštine Doboj, Teslić, Maglaj, Usora, Zavidovići, Gornji Vakuf, Sanski Most, Velika Kladuša, Travnik i Ilijaš.

Skrivene mine su od 1992. ubile više od 8.600 ljudi u BiH, a samo nakon rata prouzrokovale su smrt 613 osoba. Poslednje žrtve zabeležene su 2017. godine, kada su na taj način poginule tri osobe.

Ranije je planirano da cela teritorija BiH bude očišćena od mina do kraja 2019, ali to se neće dogoditi jer nema bilo dovoljno novca.

Prema rečima Saše Obradovića iz BHMAC-a nova strategija predviđa da taj proces bude dovršen do kraja 2025, ali nužan preduslov je obezebeđivanje dovoljno sredstava kao i pirotehničara koji bi čistili sumnjive površine.

(Tanjug)

Izvor: RTS

Vezane vijesti:

Dejtonske granice osim u Ohaju iscrtane i minama | Jadovno 1941.

Izložba fotografija o problemu mina | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: