fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BIA ne da dosije Milana Nedića

Počela rehabilitacija srpskog premijera za vreme drugog svetskog rata. Advokat: Nediću oduzeto pravo na život i imovinu

Unuk Aleksandar Nedić (levo) i protivnici rehabilitacije njegovog dede / Foto I. Marinković
Unuk Aleksandar Nedić (levo) i protivnici rehabilitacije njegovog dede / Foto I. Marinković

POSTUPAK rehabilitacije Milana Nedića, srpskog premijera za vreme nacističke okupacije, počeo je borbom predlagača rehabilitacije da im se omogući uvid u 1.645 strana Nedićevog dosijea koji je BIA dostavila Arhivu Srbije, a koji je i dalje zatvoren za javnost.

Advokat Zoran Živanović, zastupnik predlagača rehabilitacije, nije pristao na ponudu sudije Anđelke Opačić da obeleži dokumenta koja bi želeo da vidi pa da sud službenim putem zatraži te spise. Prethodno bi morala da se izvrši njihova anonimizacija (precrtavanje imena trećih lica).

– Milan Nedić je lišen prava na imovinu, što dokazuje odluka o konfiskaciji, i prava na život, a njegovo samoubistvo u istražnom zatvoru je iskonstruisano. Zato tražimo pravnu rehabilitaciju – rekao je advokat Živanović.

Predlagači rehabilitacije su Nedićevi potomci, Srpski liberalni savet i Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog terora. Zahtev je podnet još 2008, ali ga je sud dva puta odbacio iz formalno-pravnih razloga. Konačno ga je Apelacioni sud vratio Višem sudu u Beogradu, pred kojim je u ponedeljak, posle sedam godina, održano prvo ročište. Sledeće je zakazano za 8. februar, za kada su pozvani svedoci Uroš Šuštarič, koji će svedočiti o tome kako je Nedić spasavao Slovence za vreme Drugog svetskog rata, i Žarko Vidović, koji je u to vreme bio član Komunističke partije u Sarajevu.

Predlagači su sugerisali sudu da pozove kao svedoke i Nikolu Milovančeva, koji je spas iz NDH, sa još 350.000 Srba, našao u Nedićevoj Srbiji, kao Milan Nedići istoričare Dragana Krsmanovića, Branka Jevtića, dr Bojana Dimitrijevića i dr Kostu Čavoškog. Sud će takođe od Arhiva Srbije tražiti da im dostavi odluku Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača, koja se odnosi na Nedića.

– Ne postoji nijedan dokument koji dokazuje njegovo direktno učešće u zločinima, kao ni u Holokaustu. Naši sudovi su već osudili oficire Gestapoa odgovorne za progon i ubistvo Jevreja – rekao je Živanović posle ročišta.

– Prvi zahtev, po starom Zakonu o rehabilitaciji, podneo je još 1998. Slobodan Rakitić. Mi smo sledeći podneli 2008, a pre toga smo tražili da porodici budu vraćeni Nedićevi posmrtni ostaci. Tadašnji ministar policije nam je rekao da se ne zna gde je sahranjen – kaže Nedićev praunuk Aleksandar.

BANjICA

ŽIVANOVIĆ je dodao da ni policija nije bila pod Nedićevom, već pod nemačkom kontrolom, pa on ne može biti odgovoran ni za banjički logor. Osim toga, njegova vlada je poštovala odredbe Haške konvencije o postupanju u vreme okupacije.

Takođe je dodao i da čovek od 120 kila, stariji od 70 godina, nije mogao da se otme mladim stražarima i baci se s prozora zatvora visokog 1,20 metara. Zato sumnjaju u zvaničnu verziju o samoubistvu.

PROTEST VOJVOĐANA

GRUPA pripadnika Panonske aktivističke organizacije (PAOR) u znak protesta protiv Nedićeve rehabilitacije pešačila je u ponedeljak od Stare svilare, u Pančevu, do Starog sajmišta, u Beogradu. Po rečima aktiviste Srđana Papića Đurića, još od donošenja presude kojom je rehabilitovan Draža Mihailović, u Srbiji je na delu pokušaj revizije istorije i relativizovanja krivice zločinaca. – Nedić je odgovoran jer je u vreme njegove vlade stradalo 80.000 Srba i ukupno 300.000 ljudi po logorima. On je administrativnim merama omogućio da se oduzme imovina Jevreja i da nemački Rajh četiri godine nesmetano pljačka Srbiju – rekao je Đurić.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Počinje postupak za rehabilitaciju Milana Nedića

PROCES ZA REHABILITACIJU MILANA NEDIĆA POČINjE 7. DECEMBRA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: