Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prenosimo: Bezimena grobnica 500 ubijenih Srba

Već četiri godine posetioci Memorijalnog centra u Smiljanu ne mogu da dobiju odgovor na pitanje ko je sahranjen u ogromnoj grobnici pored crkve

Tesla - Smiljan
HRVATI SKRIVAJU ZLOČINE: Grobnica bez obeležja u Smiljanu

Napomena uredništva portala Jadovno 1941. : Ovaj prilog je prvi put objavljen na portalu 02. februara 2011. godine.

Kad je pre četiri godine otvaran Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu, nije valjda bilo posetioca koji nije upitao – ko je sahranjen u ogromnoj grobnici pored crkvice u kojoj je služio otac velikog naučnika Milutin Tesla jer na grobnici nema nadgrobne ploče. Nestala je sa tog mesta još za vreme proteklog rata. Pošto je svečanom trenutku otvaranja Centra prisustvovao i određeni broj ljudi kojima je poznat istorijat te grobnice dobar deo tadašnjih posetilaca mogao je doznati barem ono najosnovnije – da u njoj počiva oko 500 srpskih civila koje su ustaše pobile 1941. godine u tamošnjim srpskim selima.

Danas, međutim, više niko od posetilaca o grobnici ništa ne može doznati. Posetiocima jedino ostaje da grobnicu slikaju kao bezimenog svedoka masovnog pokolja i odaju poštu mrtvima – prekrste se i nastave obilaskom renoviranih objekata i muzejskih eksponata. Čak ni u crkvu ne mogu ući jer je zaključana.

– Nekoliko puta smo zamolili lokalne gospićke vlasti da nam pomognu kako bi se u blizini crkve i grobnice nalazio neko ko će posetioce pustiti u crkvu da je razgledaju i u njoj se pomole. Računali smo i s tim da će ta osoba posetioce informisati i o tome ko je sahranjen u grobnici. Ali nikad nismo dobili odgovor na tu našu molbu – govori za „Vesti“ o prikrivanju istine o smiljanskim žrtvama parohijski namesnik Srpske pravoslavne crkve za Liku, protojerej Dalibor Tanasić.

Tanasić je podsetio i na ostale mere koje je Eparhija-gornjokarlovačka preduzela kako bi nadgrobna ploča, koja je inače sačuvana, bila vraćena na staro mesto.

– Zatražili smo određene dozvole, potpise i pečate, ali ni od toga ništa. Lokalne vlasti već godinama celi taj postupak zavlače. Neko bi izgleda najviše voleo kada bi se tu grobnica negde izmestila. Kako kod posetilaca Memorijalnog centra valjda ne bi bila probuđena asocijacija na paradoks ogromnog Teslinog doprinosa čovečanstvu i ogromnog zločina nad pripadnicima njegovog naroda – kaže otac Dalibor.

Poznatog istoričara Đuru Zatezala uopšte ne čudi takav odnos gospićkih vlasti i hrvatske države prema žrtvama ustaškog terora na području tog dela Like.

– Nedavno je boračka organizacija, u čijem sastavu sam i ja bio, posetila grad Gospić zbog organizovanja komemoracije žrtvama logora u Jadovnu koja će se održati 26. ovog meseca. Primila nas je zamenica gradonačelnika Marta Grgurić koja je zajedno s nama obišla i područje Jadovna. Ali kad smo došli tamo imali smo šta videti – još ranije je betonirana jama u koju je bačeno oko 1.500 prvih žrtava logora, te su srušena sva obeležja koja su podsećala na taj logor, a sada su starim ruševinama dodane nove ruševine i gomile balvana sa kojima je Gospićka šumarija zatrpala to stratište – sa ogorčenjem govori Zatezalo o neciviliziranom odnosu prema 42.000 žrtava logora Jadovno, od kojih je srpskih bilo oko 39.000.

Tesli zabranjen  povratak u Gospić

– Kad smo upitali Martu Grgurić, zašto još uvek nema Teslinog spomenika na mestu na kojem je miniran za vreme poslednjeg rata jer znamo da je obnovljen i da već godinu dana čami u jednom podrumu u Zagrebu, odgovorila nam je:

– Više nikada Tesle neće biti tamo gde je pre bio. Za njega na tom trgu više nema mesta – okomila se gospođa Grgurić na nas i Nikolu Teslu tonom i porukom koja sigurno ne priliče civilizovanoj već osobi ošamućenoj od silne mržnje – seća se Zatezalo šokantnog susreta sa zamenikom gospićkog gradonačelnika.

Priredio: Tomo Radusin

Izvor: Vesti online

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: