Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bez saglasnosti o Deklaraciji o genocidu NDH

Jasenovac

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske za usaglašavanje zakona, propisa i akata nije se danas u Banjaluci usaglasila o Deklaraciji o genocidu Nezavisne Države Hrvatske (NDH) nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu.

Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović istakla je da zajednička komisija nije uspjela da postigne saglasnost o četiri amandmana i da će u narednih sedam dana Deklaracija biti upućena Ustavnom sudu Republike Srpske.

„Bila je dobra volja da se usaglasimo o amandmanu koji se odnosio na dio Deklaracije u kojem se navodi da su muslimani cvijeće hrvatskog naroda. Međutim, ukoliko se prihvati jedan od amandmana, ovaj akt bi opet bio upućen Ustavnom sudu Republike Srpske“, rekla je Tešanovićeva novinarima.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović rekao je da su amandmani upućeni da navedena Deklaracija ne bi bila parcijalna.

„Amandmanima smo željeli poboljšati ovu deklaraciju, odnosno da sve žrtve budu njome obuhvaćene“, kaže Hadžiomerović.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske ranije je pokrenuo proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na Deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 22. oktobra Deklaraciju u kojoj se navodi da je zločin ustaša bio smišljen i planiran genocid.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Zajednička komisija o Deklaraciji o genocidu

Usvajanjem Deklaracije vraćamo barem dio duga onima koji strašno postradaše od strane Hrvatske države prije više od 70 godina

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: