Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BEZ SABORNE CRKVE MOSTAR JE ISTO ŠTO I BEZ STAROG MOSTA

Milan Dunović zajedno sa sveštenstvom u obilasku sabornog hrama u Mostaru

Milan Dunović zajedno sa sveštenstvom u obilasku sabornog hrama u Mostaru


Mostar bez Saborne crkve je isto što i Mostar bez Starog mosta, rekao je potpredsjednik Federacije BiH (FBiH) iz reda srpskog naroda Milan Dunović prilikom obilaska Saborne crkve Svete trojice u Mostaru i sastanka sa sveštenstvom.

Dunović je za svoj prvi službeni obilazak odabrao Sabornu crkvu u Mostaru, jer je po njemu Mostar grad koji je oduvijek bio simbol suživota.

“Mostar je bez Saborne crkve nepotpun. Ulažu se veliki napori u obnovi Saborne crkve i to je na neki način simbol povratka srpskog stanovništva u ovaj grad”, rekao je Dunović novinarima.

On ističe da se o Sabornoj crkvi može govoriti kao kulturno-istorijski zaštićenom objektu, a drugi je njena simbolika za grad, srpski narod i povratak u Mostar.

“O crkvi možemo govoriti kao instituciji koja ulaže veliki napor u Mostaru i regiji u povratak stanovništva srpske nacionalnosti. To vraća stari sjaj Mostaru i stari suživot koji smo imali ranije i koji nam je sada neophodan”, rekao je Dunović.

Govoreći o eventualnoj pomoći u izgradnji Saborne crkve, on je rekao da kabinet potpredsjednika ima ograničena sredstva i nije u poziciji da velikim sredstvima pomogne obnovu crkve.

“Trudiću se da utičem na Vladu FBiH da izdvoji određena sredstva. Prema mojim informacijama, do sada je Vlada Republike Srpske donirala dva miliona maraka i Vlada FBiH jedan milion. Ta sredstva nisu dovoljna i crkva i dalje nema krov. Svi treba da se potrudimo da crkva dobije stari sjaj”, rekao je Dunović.

Dunović dodaje da je razlog za dug period obnove Saborne crkve taj jer se ona kao istorijski objekat mora vratiti u staro stanje na isti način kako je i građena, što iziskuje velika sredstva.

Iguman Manastira Žitomislići Danilo Pavlović rekao je nakon obilaska gradilišta Saborne crkve da tek sada počinju zahtjevniji radovi zidanja kupola.

“Novca treba još mnogo i pauzu u izgradnji smo napravili da prikupimo dovoljnu sumu novca da bi mogli ući u narednu fazu, koja je ozbiljnija. Očekujemo da će se sa prvim boljim vremenskim uslovima nastaviti radovi”, rekao je iguman Danilo, koji kaže da od novca zavisi i rok završetka crkve.

Iguman Danilo je izrazio nadu da na taj trenutak neće dugo čekati, te još jednom apelovao da svi predstavnici vlasti pomognu koliko mogu u izgradnji crkve.

Po riječima mostarskog paroha i starješine Saborne crkve Radivoja Krulja, građevinski dio radova na crkvi ukupno košta oko osam miliona maraka.

“Sada smo na malo manje od dvije trećine posla. Treba nam još oko tri miliona maraka da građevinski završimo crkvu. Ova crkva za nas znači život. To je katedralna crkva eparhije, sjedište episkopa, a za naše vjernike u Mostaru to je mjesto sabranja i života, a za sve građane jedan od simbola Mostara”, poručio je Krulj.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Beseda posle opela prepodobnomučenicima … – Jadovno 1941.

Selo Prebilovci u Hercegovini – srpska … – Jadovno 1941.

Jadovničani i Prebilovčani – Jadovno 1941.

SA GRADNjOM CRKVE RASTE I ENTUZIJAZAM – Jadovno 1941.

SRBI DA SE VRATE U MOSTAR – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: