Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

БЕЗ САБОРНЕ ЦРКВЕ МОСТАР ЈЕ ИСТО ШТО И БЕЗ СТАРОГ МОСТА

Милан Дуновић заjедно са свештенством у обиласку саборног храма у Мостару

Милан Дуновић заjедно са свештенством у обиласку саборног храма у Мостару


Мостар без Саборне цркве jе исто што и Мостар без Старог моста, рекао jе потпредсjедник Федерациjе БиХ (ФБиХ) из реда српског народа Милан Дуновић приликом обиласка Саборне цркве Свете троjице у Мостару и састанка са свештенством.

Дуновић jе за своj први службени обилазак одабрао Саборну цркву у Мостару, jер jе по њему Мостар град коjи jе одувиjек био симбол суживота.

“Мостар jе без Саборне цркве непотпун. Улажу се велики напори у обнови Саборне цркве и то jе на неки начин симбол повратка српског становништва у оваj град”, рекао jе Дуновић новинарима.

Он истиче да се о Саборноj цркви може говорити као културно-историjски заштићеном обjекту, а други jе њена симболика за град, српски народ и повратак у Мостар.

“О цркви можемо говорити као институциjи коjа улаже велики напор у Мостару и региjи у повратак становништва српске националности. То враћа стари сjаj Мостару и стари суживот коjи смо имали раниjе и коjи нам jе сада неопходан”, рекао jе Дуновић.

Говорећи о евентуалноj помоћи у изградњи Саборне цркве, он jе рекао да кабинет потпредсjедника има ограничена средства и ниjе у позициjи да великим средствима помогне обнову цркве.

“Трудићу се да утичем на Владу ФБиХ да издвоjи одређена средства. Према моjим информациjама, до сада jе Влада Републике Српске донирала два милиона марака и Влада ФБиХ jедан милион. Та средства нису довољна и црква и даље нема кров. Сви треба да се потрудимо да црква добиjе стари сjаj”, рекао jе Дуновић.

Дуновић додаjе да jе разлог за дуг период обнове Саборне цркве таj jер се она као историjски обjекат мора вратити у старо стање на исти начин како jе и грађена, што изискуjе велика средства.

Игуман Манастира Житомислићи Данило Павловић рекао jе након обиласка градилишта Саборне цркве да тек сада почињу захтjевниjи радови зидања купола.

“Новца треба jош много и паузу у изградњи смо направили да прикупимо довољну суму новца да би могли ући у наредну фазу, коjа jе озбиљниjа. Очекуjемо да ће се са првим бољим временским условима наставити радови”, рекао jе игуман Данило, коjи каже да од новца зависи и рок завршетка цркве.

Игуман Данило jе изразио наду да на таj тренутак неће дуго чекати, те jош jедном апеловао да сви представници власти помогну колико могу у изградњи цркве.

По риjечима мостарског пароха и старjешине Саборне цркве Радивоjа Круља, грађевински дио радова на цркви укупно кошта око осам милиона марака.

“Сада смо на мало мање од двиjе трећине посла. Треба нам jош око три милиона марака да грађевински завршимо цркву. Ова црква за нас значи живот. То jе катедрална црква епархиjе, сjедиште епископа, а за наше вjернике у Мостару то jе мjесто сабрања и живота, а за све грађане jедан од симбола Мостара”, поручио jе Круљ.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

Беседа после опела преподобномученицима … – Jadovno 1941.

Село Пребиловци у Херцеговини – српска … – Jadovno 1941.

Јадовничани и Пребиловчани – Jadovno 1941.

СА ГРАДЊОМ ЦРКВЕ РАСТЕ И ЕНТУЗИЈАЗАМ – Jadovno 1941.

СРБИ ДА СЕ ВРАТЕ У МОСТАР – Jadovno 1941.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: