Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Bez odluke Vrhovnog suda, Vasiljković ne može na privremenu slobodu

Datum objave: sreda, 11 aprila, 2018
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, koji služi kaznu zatvora u Hrvatskoj, bez odluke hrvatskog Vrhovnog suda ne može biti pušten na privremenu slobodu, rekao je Srni član tima odbrane Savo Štrbac.

Kapetan Dragan Foto: Profimedia
Kapetan Dragan Foto: Profimedia

Štrbac kaže da odbrana Kapetana Dragana još nije obaviještena da li su ministri pravde Srbije i Hrvatske na nedavnom sastanku razgovarali o molbi odbrane da ovaj slučaj dođe što prije na dnevni red hrvatskog Vrhovnog suda.

“Bez pravovremene odluke hrvatskog Vrhovnog suda, moglo bi se desiti da on ostane u zatvoru svih 15 godina, koliko je osuđen nepravosnažnom presudom”, dodao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, da je presuda, kojom je Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora, pravosnažna, on bi već imao pravo na uslovnu slobodu, jer je izdržao više od dvije trećine – oko 12 godina.

“Ovako, dok je presuda nepravosnažna, ne može da traži ni uslovni otpust i može mu se desiti da izdrži svih 15 godina prije nego što presuda postane pravosnažna”, rekao je Štrbac.

On objašnjava da Vrhovni sud ima nekoliko mogućnosti: da potvrdi prvostepenu presudu, pa bi Vasiljković stekao pravo na uslovni otpust, ili da je ukine i vrati na ponovno suđenje, ali i da je preinači, pošto su se žalili i tužilaštvo i odbrana.

Vasiljkovićeva odbrana vjeruje, navodi Štrbac, da će prvostepena presuda biti ili ukinuta ili drastično smanjena, s obzirom na greške koje su napravljene u prvostepenom postupku, kao i na nesrazmjeno dugo trajanje zatvora u odnosu na izrečenu kaznu.

Štrbac navodi da su kod Kapetana Dragana u prvostepenom postupku prekršena pravila ekstradicije, jer izručen je zbog jednog krivičnog djela, a onda su u Hrvatskoj od toga izveli četiri krivična djela, pa ga za njih osudili.

Kada je riječ o dužini trajanja zatvora u odnosu na izrečenu kaznu, odbrana se, navodi Štrbac, u žalbi na prvostepenu presudu pozvala na sličan slučaj Mitra Arambašića.

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, osuđen je u septembru prošle godine pred splitskim Županijskim sudom na kaznu zatvora od 15 godina zbog zlostavljanja zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napada na policijsku stanicu u Glini.

On je u završnoj riječi odbacio krivicu.

Tek u januaru ove godine odbrana je dobila pisanu presudu i stekla uslov da može da se žali na presudu.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Kapetan Dragan traži od Vučića da pokrene njegov slučaj …

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora! | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top