fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kapetan Dragan traži od Vučića da pokrene njegov slučaj

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, uputio je molbu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da tokom predstojeće posjete Hrvatskoj pokrene njegovo pitanje u vezi sa suđenjem pred hrvatskim sudom.

Kapetan Dragan Vasiljković (Foto: cdm.me)
Kapetan Dragan Vasiljković (Foto: cdm.me)

Vučiću se uoči posjete Hrvatskoj u ime Vasiljkovića obratio njegov pravni zastupnik advokat Goran Cvetić, sa molbom da ovo pitanje pokrene u razgovorima sa predsjednikom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Cvetić tvrdi da je, prema dokumentaciji koju dostavlja u prilogu, Hrvatska postupila suprotno garancijama koje je dala Australiji da će se Vasiljkoviću suditi za tri, a ne za pet krivičnih djela, prenijeli su beogradski mediji.

Cvetić u pismu navodi da je Hrvatska svoj zahtjev za ekstradiciju Australiji bazirala na rješenju o sprovođenu istrage Županijskog suda u Šibeniku iz koga se, kako kaže, vidi da je zahtjev podnesen u vezi sa suđenjem u Hrvatskoj za tri krivična djela.

Pravni zastupnik navodi da je izručenje Vasiljkovića Hrvatskoj uslijedilo 2015. godine pod tim garancijama.

On tvrdi da je došlo do prekoračenja, jer je optužnica protiv Vasiljkovića u Hrvatskoj podignuta za pet „navodno počinjenih djela, a ne za tri kako je to Australiji garantovala Hrvatska“.

Advokat u pismu navodi da je ovo dovelo do neosnovane optužnice protiv Vasiljkovića, kao i do neosnovane presude kojom je osuđen za četiri krivična djela, od kojih najteže nije ni bilo obuhvaćeno garancijom Hrvatske Australiji.

Cvetić tvrdi da Vasiljković i njegova odbrana za ovo nisu saznali ranije, jer nisu mogli da imaju uvid u korespodenciju između australijskog Visokog suda i Hrvatske.

Vasiljković je osuđen u septembru prošle godine pred splitskim Županijskim sudom na kaznu zatvora od 15 godina.

On je proglašen krivim za dvije tačke optužnice – zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

U završnim riječima kapetan Dragan je odbacio bilo kakvu krivicu za ono što mu se stavlja na teret.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Kapetan Dragan: Poslednja bitka srpsko-hrvatskog rata …

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora! | Jadovno 1941.

Svedok Pero i Kapetan Dragan | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: