Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Banjaluci sutra marš „Besmrtnog puka“

U Banjaluci će sutra, povodom Dana pobjede nad fašizmom, ove godine prvi put biti organizovana manifestacija Marš „Besmrtnog puka“, koja se održava u više od 500 gradova svijeta.

"Besmrtni puk" Foto: TANJUG
„Besmrtni puk“ Foto: TANJUG

Obilježavanje će početi formiranjem kolone od 10.00 do 10.30 časova, koja će se kretati od Parka „Petar Kočić“ do Trga palih boraca, gdje će biti održan prigodan umjetnički program, sa početkom u 11.00 časova, predviđeno je programom obilježavanja ovog značajnog istorijskog događaja, koji je usvojio
Odbor Vlade Republike Srpske.

Marš čiji će učesnici nositi fotografije boraca iz Drugog svjetskog rata, zastave jedinica iz Narodno-oslobodilačkog rata /NOR/, te transparente sa prigodnim porukama, predstavljaće odavanja počasti poginulim vojnicima i civilima koji su dali živote u borbi protiv fašizma.

„Noseći portrete svojih stradalih, mi zapravo nosimo čitavu istoriju u našim rukama, na koju Republika Srpska i Srbi mogu da budu ponosni“, navedeno je u saopštenju iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Iz resornog ministarstva su poručili da maršu može da se pridruži svaki građanin sa slikom svog pretka ili rođaka, učesnika NOR-a.

Obilježavanje će podržati Savez udruženja boraca NOR-a iz Republike Srpske, kako bi na dostojanstven način bila obilježena pobjeda nad najvećim civilizacijskim zlom 20. vijeka.

„U toj borbi, najveći doprinos u slamanju fašizma u svijetu dao je Sovjetski Savez, sa 23 miliona poginulih boraca i civila, kao što je i srpski narod na Balkanu bio nosilac antifašističke borbe u kojoj je podnio najveće žrtve“, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Iz Ministarstva su pozvali sve učesnike i simpatizere NOR-a, građane Banjaluke i susjednih opština da se pridruže ovoj manifestaciji i odazovu u što većem broju.

„Besmrtni puk“ je međunarodna društvena akcija koja je počela 2011. godine u gradovima Rusije tokom obilježavanja Dana pobjede – 9. maja.

Ova manifestacija se prošle godine održala u 42 zemlje, a ove godine očekuje se dvostruko veći broj država-učesnika.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: