Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Besjeda Episkopa dalmatinskog G. Nikodima 28. septembra 2018. u Varivodama

Datum objave: sreda, 3 oktobra, 2018
Objavljeno u Dalmacija
Veličina slova: A- A+
Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G. Nikodim
Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G. Nikodim

Dana 29. septembra 2018. godine obeležen je Dan sećanja na srpske civile ubijene 27. avgusta 1995. u Gošiću i 28. septembra u Varivodama. Tim povodom Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G. Nikodim služio je u Varivodama pomen za ove nevino postradale.

Vladika se prisutnim vernicima obratio sledećim rečima:

„Dolazeći danas ovde u Varivode iz Šibenika pročitao sam na fejsbuku objavu g. Borisa Miloševića u kojoj on piše da su ovi postradali ljudi, koje smo pomenuli u molitvama, stavili na svoje kuće bele krpe kao znak mira i njihove nade da će biti pošteđeni i nastaviti tu da žive.

Međutim, upravo taj znak mira, koji se vekovima stavljao kada je neko hteo da pokaže da dolazi pod imenom mira, bio je znak koji je uputio na njih, da se nalaze u kućama, gde su oni posle postradali, gde su ubijani pod znakom mira, draga braćo i sestre. Ubijani su zato što su bili drugačiji, zato što su bili pravoslavni, zato što su bili Srbi. Za mene kao teologa ovakva jedna priča ima svoju sliku još u Starom Zavetu koju bih sada hteo da vam ispričam kao paralelu ovom događaju. Starozavetni Jevreji su se nalazili u progonstvu, u Misiru, u drevnom Egiptu i bili su ugnjetavani od Egipćana. Mojsije je došao i upozorio faraona da bi trebao da ih pusti da se vrate u Obećanu zemlju, ali on to nije hteo i zbog toga je Bog poslao deset kazni na njih.

Voda se pretvarala u krv, skakavci su znali da im pojedu svu letinu, a ogromne vrućine su ih zadesile, ali faraon nije nikako hteo da posluša. Bog je zato kao poslednju, desetu kaznu poslao anđela smrti da im pobije sve prvence. Mojsije je upozorio jevrejski narod da svoje kuće obeleže znakom od jagnjeće krvi kako bi anđeo smrti znao da su tu Jevreji i zaobišao ih i oni su izašli iz Egipta i došli su u Obećanu zemlju. A naši starci koji su se pokušali sakriti ispod znaka mira bili su ubijeni i samim tim su zadobili Carstvo Nebesko, jer su postradali za Hrista, za ono u šta su verovali i čemu su pripadali i to je ta paralela koju sam hteo da napravim.

A mi, draga braćo i sestre, treba da sledimo Jevanđelje i treba da kako je govorio blaženoupokojeni patrijarh German da oprostimo, jer nas na to poziva jevanđelje, ali nikada da zaboravimo, jer i sećanje je jedan vid molitve. Treba uvek da ih se sećamo, ali i da sledimo reči našega patrijarha Pavla i budemo ljudi, da možemo i moramo da oprostimo, jer nam je to imperativ od Gospoda.

Na kraju bih samo rekao da se nadam da se naši starci koji su postradali nalaze oko prestola Svevišnjega obučeni u bele haljine kao mučenici kako nam je to opisao Sveti Jovan Bogoslov u Otkrovenju i da se tamo mole za sve nas, pa i za one od kojih su postradali”.

Izvor:

POMEN ŽRTVAMA POSTRADALIM U GOŠIĆU I VARIVODAMA

 

Vezane vijesti:

KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE ZLOČINA U GOŠIĆU I VARIVODAMA

Otadžbinski rat – Dalmacija


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top