fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Београд: Утврдити посљедице НАТО бомбардовања

Група стручњака упутила је захтјев Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије да буде формирана независна комисија за утврђивање посљедица бомбардовања СР Југославије 1999. године.

Годишњица НАТО бомбардовања Фото: РТРС
Годишњица НАТО бомбардовања Фото: РТРС

Циљ је да се испитају, не само посљедице и утицај осиромашеног уранијума, већ комплетног загађивања воде, земље и ваздуха насталог због бомбардовања хемијских, нафтних и енергетских постројења. То би били први званични подаци о посљедицама НАТО бомбардовања током којег је на Србију и Црну Гору изручено 10 до 15 тона осиромашеног уранијума.

Стручњаци од државе траже да обезбиједи новац за рад независног координационог тијела и покретне националне лабораторије како се материјал не би слао у иностранство.

Доказивање посљедица је, како тврде, први конкретан корак ка подизању тужбе против НАТО-а, или појединих држава чланица.

Иницијативу је за сада подржало стотињак стручњака различитих профила – хемичара, биолога, физикохемичара, физикобиолога, радиолога, љекара, војних лица, који су послије 1999. године учествовали у прикупљању материјала или чишћењу терена од осиромашеног уранијума.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Лука Вукадиновић: Били су само дјеца

Осамнаеста годишњица НАТО бомбардовања

Подјећање на НАТО напад на воз: Убиство с предумишљајем у Грделичкој клисури (ФОТО/ВИДЕО)

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: