fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Beograd: Održan parastos generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću

Povodom 71. godišnjice streljanja generala Dragoljuba Draže Mihailovića, 17. jula  služen je parastos u beogradskoj crkvi Svetog Save na Vračaru.

Poštovaoci armijskog generala Draže Mihailovića, načelnika štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u Otadžbini okupili su se da odaju poštu vođi prvog gerilskog antifašističkog pokreta u Evropi.

Organizatori parastosa bili su Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u Otadžbini 1941-1945, Republička asocijacija za njegovanje tekovina Ravnogorskog pokreta i Udruženje Kraljevina Srbija – Gradski odbor Beograd.

Parastos su služili otac Radivoje Panić i jerej Dalibor Stojadinović iz crkve Svetog Save.

Okupljene je pismom pozdravio prestolonaslednik Aleksandar, koji se zahvalio organizatorima na trudu i zalaganju da se sačuva sećanje na herojstvo generala Mihailovića i njegovih saboraca.

Prisutnima se obratio i dr Dušan Đukić, predsjednik Udruženja pripadnika JVuO, učesnik Drugog svjetskog rata i sin generala Svetomira Đukića, osnivača i prvog predsednika Srpskog olimpijskog komiteta.

Parastosu je prisustvovalo više uglednih javnih ličnosti, među kojima prof. dr Momir Milojević, penzionisani profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, narodni poslanik mr Ivan Kostić (Srpski pokret Dveri), Aleksandar Cvetković, direktor Srpskog pokreta obnove, istoričar Predrag Ostojić, gospodin Ljubomir Simić, kopredsednik Srpske monarhističke stranke Srpska sloga, kao i nekoliko veterana Drugog svjetskog rata, koji su uprkost svojim poznim godinama došli da odaju počast svom komandantu.

Takođe, prisutan je bio i gospodin Miro Miketić, preživeli učesnik „bosanske golgote“ tokom Drugog svjetskog rata i autor knjige „Kroz pakao i natrag“.

Podsjećamo, general Mihailović bio je vođa Pokreta otpora u Drugom svetskom ratu koji je odbio da prizna kapitulaciju i poveo je borbu protiv okupatora. Višestruko je odlikovan od Saveznika: francuski general Šarl de Gol dodelio mu je Ratni krst (1943), a američki predsednik Hari Truman posthumno ga je odlikovao Legijom za zagluge (1948).

Na posleratnom procesu koji je bio politički motivisan, organizovan od strane komunističkih vlasti, sistematski su kršena procesna i ljudska prava optuženih i general Mihailović je osuđen na smrt. Streljan je 17. jula 1946. godine.

Viši sud u Beogradu 14. maja 2015. godine donio je odluku o rehabilitaciji generala Draže Mihailovića.

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

Položeni vijenci na spomen-ploči Draži Mihailoviću …

Bondarev: „Pokret Draže Mihailovića nije onakav kakvim ga …

Susret sa istorijom: Jugoslovenska vlada tvrdila da je Draža u …

Tito i Draža su se razišli oko novca | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: