Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BEOGRAD: Održaće se pomen đeneralu Milanu Nediću

Plakat za pomen Milanu NedićuU sklopu otpočetih komemorativnih aktivnosti povodom obeležavanja 70. godišnjice smrti, Bratstvo revnitelja pamjati antikomunističke borbe (BRPAB) organizuje pomen srpskom generalu, političaru i predsedniku marionetske vlade u Srbiji za vreme okupacije od strane nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu poznate pod imenom „Vlada narodnog spasa“.

Pomen će se održati u četvrtak 4. februara 2016. u 10.00 časova u Beogradu, na mestu krvavog zločina – na uglu ulice Kneginje Ljubice i Simine ispred nekadašnje zgrade posleratne zloglasne OZNE, današnjeg Instituta za intelektualnu svojinu Srbije sa čijeg trećeg sprata je, pre ravno 70 godina, kroz prozor na pločnik bio, po nekim navodima, bačen  od strane tadašnjih bezbedonosnih policijskih činovnika, general Milan Nedić.

Radi toga BRPAB poziva sve antikomuniste i srpske rodoljube da svojim prisustvom odaju dužno poštovanje generalu Nediću.

Uz crkveni Pomen mučenički postradalom đeneralu Milanu na ovom komemorativnom skupu održaće prigodno komemorativno slovo srpski četnički vojvoda gospodin Jovan Adamović Velebitski.

Bratstvo revnitelja pamjati antikomunističke borbe postaviće tom prilikom na zgradu Spomen ploču đeneralu Milanu Nediću.

Rekli su o Milanu Nediću

„Odnosno Nedića mogu vam odgovoriti, da njegov ugled s vremena sve većma raste u intezitetu poštenja i rodoljublja. Što se o njemu ne piše kako je on zaslužio, mislim nije to zbog nekih nerazumnih Srba nego više zbog Amerikanaca, zapletenih u vrzino kolo, koji uviđaju svoje grehe ali se ipak ljute kad im neko sa strane to kaže. – Čitao sam, da je u Londonu održat pomen Nediću i Ljotiću. Tako isto i u Čikagu. Ja ih spominjem na liturgiji redovno zajedno sa Dražom.“
Sveti Nikolaj Žički

„Nedić je po mome mišljenju jedan najveći patriota i mučenik za srpski narod koji je za njega više učinio no ma koji Srbin od Kosova do danas. Nedićevu sliku, ako ikada srpski narod doživi slobodu, držaću je pored ikone krsne slave.“
Četnik iz odreda vojvode Pavla Đurišića, kapetan Novica Perović

“Đeneral Milan Nedić, to je najveći srpski sin svih vremena. Niko i nikad nije spasao toliko života koliko Nedić. To je srpsko sunce koje će u Srpstvu večito sijati. Nedićeva duša je bila spasiteljska, koja je srpske suze sušila i lečila teške srpske rane … Srpska majka, to je bio Milan Nedić … Pred njegovim likom neka se pokloni svaki pošteni Srbin i svaka Srpkinja.“
Čedo Mamula, četnik ravnogorac

„U Drugom svetskom ratu mi smo imali dva srpska đenerala, dva velikana srpskog roda, jedan se zvao Draža Mihailović, a jedan se zvao Milan Nedić. Ulogu ravnu velikom knezu Milošu Obrenoviću odigrao je Milan Nedić u Drugom svetskom ratu. Kada su naši glavari, naši političari, naši pučisti zametnuli kavgu sa Hitlerom i onda pobegli i kada je Hitler počeo da gazi sve što je srpsko i što srpskom narodu pripada, tada se našao jedan čovek koji je kao Miloš Obrenović metnuo pred Hitlera svoju glavu i rekao: skini moju glavu al’ poštedi Srpski narod.

Milan Nedić je imao tešku ulogu. Da je mene neko pitao na početku rata, hoćeš li sa Milanom Nedićem, ili sa Dražom u šumu, ja bih otišo u šumu. Jer u šumi je bilo lako, mi smo bili svoji gospodari, a u Beogradu se trebalo klanjati pred Nemcima, i spašavati Srbiju da je ne raskopaju Bugari, Arnauti i Mađari. Draža i Nedić su sarađivali. Vojska Milana Nedića je snabdevala Dražinu vojsku sa oružijem i municijom. Oni su se obojica borili za Srpstvo i umrli za Srpstvo. Ja smatram Nedića i Dražu velikim ljudima i oni su bili potrebni Srbima kao dva oka u glavi. Mi smo doživeli da još ima Srba kod kojih su sporne ličnosti Nedić i Mihailović i još gore od toga, oni su obojica završili u Titovim klanicama u Beogradu i za grob ima se ne zna, a u sred Beograda, u cveću, u mermernoj grobnici počiva najveći neprijatelj Srpstva Josip Broz – Tito. “
Dinarski četnički vojvoda Momčilo Đujić

Milan Nedić

Porodica od države traži posmrtne ostatke Milana Nedića

Potomci Milana Nedića, predsednika srpske Vlade za vreme nacističke okupacije, predali su Ministarstvu pravde, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativnoj agenciji zahtev za predaju njegovih posmrtnih ostataka, saznaje Danas.

Ovo je četvrti zahtev ovoga tipa koji je porodica Nedić predala u poslednjih nekoliko godina. Odgovor zvaničnih institucija je uvek bio da u arhivama nemaju podatke o lokaciji posmrtnih ostataka Milana Nedića.

„Pre 70 godina, 6. februara 1946. godine list „Politika“ je na svojoj trećoj strani doneo saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova FNRJ kojim je saopšteno da je moj deda armijski đeneral Milan Nedić izvršio samoubistvo skočivši sa trećeg sprata zgrade OZN-a u ulici Knjeginje Ljubice 21 u Beogradu. Milanu Nediću nikada nije suđeno, nikada mu nije data prilika da obrazloži svoje postupke i odbrani se od teških optužbi“, navodi se u zahtevu u koji je Danas imao uvid.

U dokumentu koji ispred porodice potpisuje praunuk Milana Nedića, Aleksandar Nedić, navodi se da svoj grob na Košutnjaku imaju nemački vojnici nastradali u toku borbi za Beograd 1915. godine, kao i mnogi drugi koji su branili ili osvajali Beograd.

„Jedan od onih kojima je uskraćeno pravo na grob je armijski đeneral Milan Nedić, bez obzira što se za Srbiju borio u četiri rata i ovenčao se slavom i ratnim odlikovanjima. Neka priznanja ostanu u domenu države koja ih daje ili oduzima, ali ono što ispred porodice zahtevamo je da nam se konačno predaju njegovi posmrtni ostaci, da ga mi kao porodica sahranimo kako dolikuje pravoslavnom Srbinu“, navodi se u zahtevu.

U pismu se apeluje na zvanične institucije da ulože napor kako bi uvažili zahtev porodice Nedić, podsećajući ih da odgovori poput onih „da u našoj evidenciji nemamo podataka“ odišu duhom prošlih, totalitarnih, vremena.

Podsetimo, krajem prošle godine je pred Višim sudom u Beogradu počeo sudski proces rehabilitacije Milana Nedića.

Izvor: Srbin.info, Danas

 

Vezane vijesti:

General Milan Nedić nije pristao ni da samo tri srpska vojnika pošalje na Staljingrad!

Otvoreno pismo povodom početka ročišta Milanu Nediću

Dušan Buković: Slučaj generala Milana Nedića

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: