fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BEOGRAD, 28. NOVEMBRA 2019. GODINE: PRIDVORICA – simbol ustaških zločina u NDH

U četvrtak, 28. novembra 2019. godine sa početkom od 14 časova u svečanoj sali Doma vojske Srbije održaće se promocija knjige „PRIDVORICA – simbol ustaških zločina u NDH“.

Pridvorica

O knjizi će govoriti autori: prof. dr Mitar Kovač, prof. dr Spasoje Mučibabić,  pukovnik Petko Rašević, pravoslavni publicista Ranko Gojković, prof. dr. Milija Pršić i dr Dragan Petrović.

Krvavi Božić je naziv za užasni zločin koje su počinile muslimanske ustaše u istočnoj Hercegovini, u selu Pridvorica, nedaleko Gacka, u zimu 1941/42 na pravoslavni Božić. Tom prilikom je na najmonstruozniji način ubijeno najmanje 180 Srba, a među njima veliki broj staraca, žena i djece, stanovnika ovog sela. Najveći dio žrtava u ovom zločinu nastradao je hladnim oružjem (noževi, mačete, žica) ili su živi spaljivani u svojim kućama ili pomoćnim objektima (štalama).

Svih 150 ustaša, učesnika ovog užasnog zločina su odlikovani ukazom Ante Pavelića, ustaškog poglavnika.

Poslije Drugog svjetskog rata, komunističke vlasti u Jugoslaviji nisu dale da se priča o zločinima nad Srbima, zarad ideologije bratstva i jedinstva južnoslavenskih naroda.

O ovom  zločinu, postoji vrlo malo dokaza i svjedočenja.

Ovaj božićni pokolj u Pridvorici je specifičan jer su ustaše ubile najmanje 20 beba, u kolijevkama. Tako je selo Pridvorica postalo simbol srpskog stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: SLOBODNA HERCEGOVINA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: