fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Бећковић: Угроженији смо изнутра него споља

Беседа академика Матије Бећковића на свечаној академији поводом 100 година Мојковачке битке, одржане у суботу вече у Мојковцу

Матија Бећковић
Матија Бећковић

– Србија и Црна Гора су нераздвојиве. Ропоство и Црна Гора су неспојиви. Данас се чини да смо угроженији изнутра него споља. Постоји спољашње и унутрашње Косово и спољашњи и унутрашњи Мојковац. На оном спољашњем Косову основана је прва НАТО држава, коју је признао Монтенегро а никад неће Црна Гора! Оно ујутрашње је ’’онамо намо’’ и свуда где нена Срба.

Ово је део беседе академика Матије Бећковића на свечаној академији поводом 100 година Мојковачке битке, одржане у суботу вече у Мојковцу.

Мојковачка битка је мала у историји ратова, али у историји братске слоге и љубави, чојства и јунаштва, части и образа, спада у највеће коју је водило људско семе, а највећа и најславнија коју је водила Црна Гора, казао је Бећковић, наглашавајући да је Мојковачка битка део Косовскога боја који траје и трајаће до псоелдњег времена.

-Као што се за Косовску неће до краја знати да ли смо је добили или изгубили, тако се ни за Мојковачку још не зна јесмо ли поражени или победници, да ли је била велика или мала. У тој бици смењују се противници и смењују империје, само српски народ остаје онај један те исти и једини, беседио је Бечковић, казујући да су и Хрисотс и Мојковац рођени на Божић и д азато нема Божића без Мојковца и Мојковца без Божића.

Бећковић је подсетио д аје серадар Јанко Вукотић у ноћи битке ложио бадњак и ноћивао у кући Гавра Раденовића у Подбишћу а Гавров унук га је описао као ’’последњег касичног витеза Црна Горе’’ и ’’неначетог црногирског ратника’’, који је окренуо најлепшру страницу црногорске ратне историје’’.

’’Србин сам Црногорац. Србин сам јер сам Црногорац. Не велим да дургдје и друкчијих Срба нема – зло нас је расуло на све стране, ама ја сам такав. Нијесам Црногорац што сам Србин, него Србин што сам Црногорац. Ми Црногорсци смо со Српства. Није овдје Српству сва снага, али јесте душа. Можеш ме убити, сасјећи, смрвити и у прах стуцати, али, што је српском то остаје док и трунке име. И мисао моја српска траје док иједан дамар куца. Има друкчијих Срба, ми смо они од Косова, што свећају и пјевају несреће српска – па ни нас нема. Срба нема’’, пдсетио је Бећковић на рећи сердара Вукотића из романа.

Као и исход Косовске и исход Мојковачке битке био је унапред познат, а ни једна до данас није завршена, нити ће икад бити изгубљена, поручио је Бећковић.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Свети Стефан заштитник Српске – велике народне грађевине

Гријех је што није направљен списак Српских жртава

Матија Бећковић: Лишени живота и смрти

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: