fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bećković: Ugroženiji smo iznutra nego spolja

Beseda akademika Matije Bećkovića na svečanoj akademiji povodom 100 godina Mojkovačke bitke, održane u subotu veče u Mojkovcu

Matija Bećković
Matija Bećković

– Srbija i Crna Gora su nerazdvojive. Ropostvo i Crna Gora su nespojivi. Danas se čini da smo ugroženiji iznutra nego spolja. Postoji spoljašnje i unutrašnje Kosovo i spoljašnji i unutrašnji Mojkovac. Na onom spoljašnjem Kosovu osnovana je prva NATO država, koju je priznao Montenegro a nikad neće Crna Gora! Ono ujutrašnje je ’’onamo namo’’ i svuda gde nena Srba.

Ovo je deo besede akademika Matije Bećkovića na svečanoj akademiji povodom 100 godina Mojkovačke bitke, održane u subotu veče u Mojkovcu.

Mojkovačka bitka je mala u istoriji ratova, ali u istoriji bratske sloge i ljubavi, čojstva i junaštva, časti i obraza, spada u najveće koju je vodilo ljudsko seme, a najveća i najslavnija koju je vodila Crna Gora, kazao je Bećković, naglašavajući da je Mojkovačka bitka deo Kosovskoga boja koji traje i trajaće do psoeldnjeg vremena.

-Kao što se za Kosovsku neće do kraja znati da li smo je dobili ili izgubili, tako se ni za Mojkovačku još ne zna jesmo li poraženi ili pobednici, da li je bila velika ili mala. U toj bici smenjuju se protivnici i smenjuju imperije, samo srpski narod ostaje onaj jedan te isti i jedini, besedio je Bečković, kazujući da su i Hrisots i Mojkovac rođeni na Božić i d azato nema Božića bez Mojkovca i Mojkovca bez Božića.

Bećković je podsetio d aje seradar Janko Vukotić u noći bitke ložio badnjak i noćivao u kući Gavra Radenovića u Podbišću a Gavrov unuk ga je opisao kao ’’poslednjeg kasičnog viteza Crna Gore’’ i ’’nenačetog crnogirskog ratnika’’, koji je okrenuo najlepšru stranicu crnogorske ratne istorije’’.

’’Srbin sam Crnogorac. Srbin sam jer sam Crnogorac. Ne velim da durgdje i drukčijih Srba nema – zlo nas je rasulo na sve strane, ama ja sam takav. Nijesam Crnogorac što sam Srbin, nego Srbin što sam Crnogorac. Mi Crnogorsci smo so Srpstva. Nije ovdje Srpstvu sva snaga, ali jeste duša. Možeš me ubiti, sasjeći, smrviti i u prah stucati, ali, što je srpskom to ostaje dok i trunke ime. I misao moja srpska traje dok ijedan damar kuca. Ima drukčijih Srba, mi smo oni od Kosova, što svećaju i pjevaju nesreće srpska – pa ni nas nema. Srba nema’’, pdsetio je Bećković na reći serdara Vukotića iz romana.

Kao i ishod Kosovske i ishod Mojkovačke bitke bio je unapred poznat, a ni jedna do danas nije završena, niti će ikad biti izgubljena, poručio je Bećković.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Sveti Stefan zaštitnik Srpske – velike narodne građevine

Grijeh je što nije napravljen spisak Srpskih žrtava

Matija Bećković: Lišeni života i smrti

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: