fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bećković: U narodu još živi kult pjesnika i poezije

Akademik Matija Bećković
Akademik Matija Bećković

Srpski akademik Matija Bećković rekao je večeras u Bijeljini da u narodu još živi kult pjesnika, poezije i da toga skoro više nema nigdje na svijetu, te da ga Bijeljina i često vraćanje ovom gradu uvijek iznova podsjete na slavna vremena pjesništva.

Govoreći stihove, u kojima je opjevao istorijske ličnosti, ali i na vrlo originalan i duhovit način pravio parodije na aktuelne situacije današnjice, Bećković je držao sve vrijeme pažnju generacijski različite publike zajedno sa članovima SKUD-a „Semberije“.

Bećković, koji je u Centru za kulturu „Semberija“ dočekan ovacijama publike, rekao je da nije ni čudo što ga Bijeljina podsjeća na slavna vremena poezije i pjesništva, jer je u zavičaju možda najvećeg srpskog pesnika Filipa Višnjića, u opjevanoj, slavnoj Semberiji.

„U narodu još, vidimo to ovde, živi kult pesnika, poezije i da toga skoro više nema nigde na svetu. Kada bismo to videli kod nekog drugog više bismo to cenili“, primijetio je Bećković.

On je ocijenio da je žalosna činjenica što srpski narod odavno ne cijeni sebe i ima manjak samopouzdanja i samopoštovanja. „Kada bismo redove ljudi koji idu na veče poezije videli kod nekog drugog, mi bismo žalili što to nema kod nas, a ima i dešava se, ali ne cenimo, pa ne primećujemo“, kaže Bećković.

Bijeljini je održano pjesničko veče srpskog književnika Matije Bećkovića, koje je pratilo pjevanje uz gusle poznatog guslara Boška Vujačića.
Boško Vujačić

Srpski akademik je rekao da je poezija „maternji jezik čovečanstvu“, a to, podsjeća, pokazuje i činjenica da nikada nijedan pjesnik nije pisao na stranom jeziku, ma koliko da ih je znao.

„Vreme poezije ne može da prođe, to je vera u večni život i u večnost. Čovek nikada neće prestati da u to veruje, posebno ne mi Srbi koji smo je stvorili u `strašnim vekovima`, kada nismo ni postojali u svesti drugih naroda“, rekao je Bećković novinarima.

Iz te tame, dodao je, iznijeli smo svoju poeziju i svoje poetske likove, važnije od onih za koje zna istorija.

„Ona ne zna, na primer, za Kosovku devojku ili za Devet Jugovića, ali poezija to zna, i kako se zovu, i kako su obučeni, i kako su živeli, i gde i kako su poginuli“, rekao je Bećković i dodao da je oko tih likova sadjenuta svijest našeg naroda.

U okviru večeri Matije Bećkovića, Boško Vujačić pjevao je uz gusle pjesme iz Mojkovačke bitke autora Radovana Bećarića Trebiškog, povodom obilježavanja 100 godina od ove bitke.

Stihove Bećkovića najvećim dijelom govorili su članovi recitatorske sekcije SKUD „Semberija“.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić uručio je večeras akademiku Matiji Bećkoviću Zlatni grb grada Bijeljina, a od Udruženja Crnogoraca „Ostrog“ Bećković i Vujačić dobili su po gusle.

Izvor: srna

Vezane vijesti: Matija Bećković

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: