Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bećković: Srpsko kulturno nasljeđe je albansko iz ugla onih koji „dube na glavi“

Srpski akademik Matija Bećković izjavio je da se nema šta prigovoriti Albancima koji tvrde da je kulturno nasljeđe Srba na Kosmetu, u stvari, albansko jer je to istina iz ugla čovjeka koji „dubi na glavi“.

Akademik Matija Bećković
Akademik Matija Bećković

„Nema im se šta prigovoriti jer iz ugla čoveka koji dubi na glavi, to što su rekli, sve je istina“, rekao je Bećković za „Sputnjik“, komentarišući saopštenje vlasti samoproglašenog Kosova da je film Borisa Malagurskog „Kosovo – momenat u civilizaciji“ rasistički i bez presedana, te dio „sporne kampanje“ protiv članstva samoproglašenog Kosova u Unesku.

Direktor Kulturnog centra u Gračanici Živojin Rakočević napomenuo je da do prije 10 godina 80 odsto Albanaca ne bi ni pomislilo da kaže da su srpske crkve na Kosmetu njihove, ali da je, međutim, osmišljeno nekoliko kampanja, nakon čega su svi povjerovali u tu laž.

„Fenomen da se povjeruje u sve svoje laži nije nov. Problem nastaje kada u to povjeruje čitavo društvo i kada ono bude podržano od ogromnog broja moćnih zemalja u svojoj laži“, kaže Rakočević.

Prema njegovim riječima, još miriše dim od 17. marta 2004. godine iz spaljenog Manastira Bogorodice Ljeviške i taj dim osjećaju i Albanci, ali je problem što su dovoljno licemjerni da mogu da kažu da je to njihova bogomolja.

„I to je užasna istina Kosova i Metohije, to je užasna istina naših života i to je užasna istina savremenog doba“, istakao je Rakočević.

On je poručio da je ono što Srbi u ovom trenitku mogu da urade jeste da brane svoje.

„Moramo da kupujemo svoje i da ulažemo novac u ono što je milion puta naše, da bismo ga branili i sačuvali za sutrašnji dan“, naglasio je Rakočević.

Autor filma Boris Malagurski najavio je da će ostvarenje „Kosovo – momenat u civilizaciji“ prvo biti prikazano u Beogradu, a da termin premijere u južnoj srpskoj pokrajini još nije određen.

„Budući da su u `Kohi ditore` najavili moje hapšenje, a da je Haradinaj zvaničnim saopštenjem objavio osudu filma, nisam siguran koliko će to biti izvodljivo. Vidjećemo“, naveo je Malagurski.

On je dodao da u ovom trenutku ne zna kako će se to odigrati.

„Moja želja je da dođemo dole i predstavimo film, ali u postojećim okolnostima, gdje se direktno stavlja do znanja da to neće dozvoliti, moramo da vidimo kako će se situacija razvijati da ne bismo na bilo koji način pravili problem za tamošnje Srbe“, rekao je on.

Malagurski je ponovio da je film snimio da bi motivisao svjetsku javnost da se više bavi temom ugroženog srpskog kulturnog nasljeđa na Kosmetu.

Film „Kosovo – momenat u civilizaciji“, čija je svjetska premijera održana u Srpskom kulturnom centru u Parizu 16. septembra, predstavlja ličnu priču australijskog voditelja Stefana Popovića, koji je odrastao na Kosmetu.

(RTRS, Srna)

Izvor: ISKRA

Vezane vijesti: Matija Bećković

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: