Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BEĆKOVIĆ: CRNA GORA POSTALA NEZAVISNA SAMO OD SRBA I SRBIJE

Matija Bećković
Matija Bećković

Akademik Matija Bećković, kojem su vlasti Crne Gore nedavno zabranile ulazak u tu zemlju, ocijenio je da je Crna Gora postala nezavisna samo od Srba i Srbije, a da je on uzet samo kao simbol.
Bećković je rekao da ne zna zašto mu je pridala toliki značaj jedna članica najjačeg vojnog saveza na svijetu i kako može da zazire od bilo kojeg pjesnika, a kamoli od njega.

„Jedino ako to nije uslov za otvaranje nekog novog poglavlja za ulazak u EU. S druge strane, čini se da je moja persona uzeta samo kao simbol, a da su persone non grata svi Srbi u današnjoj Crnoj Gori“, izjavio je on za „Vesti onlajn“.

Bećković smatra i da je bolje što su mu zabranili da uđe u Crnu Goru nego da su ga pustili, pa zabranili da izađe.

Odgovarajući na pitanje da li je iznenađen izostankom reagovanja Beograda na takvu odluku crnogorskih vlasti, Bećković je rekao da i jeste i nije.

„Kao da je Crna Gora postala nezavisna samo od Srbije i Srba, a zavisna od svih drugih. Ne znam čije bi druge pesnike i profesore smela da proteruje. Uostalom, da postoji ikakva solidarnost, makar u srpskoj akademskoj zajednici, ne bi toliki profesori iz Srbije predavali u Podgorici, ne obazirući se što su njihove kolege žigosane i diskriminisane“, kaže Bećković.

Prema njegovim riječima, crnogorska vlast pokušava da dokaže da nije bilo ono što je bilo i poništava odluke Podgoričke skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori, a kažu da nisu Srbi.

„Kako se mogu poništavati odluke nekog drugog naroda. Umesto bilo kakve rasprave možda bi dovoljno bilo navesti imena poslanika obe skupštine – onih koji su doneli odluku o ujedinjenju i ovih koji su tu odluku poništili, pa da se sve samo kaže, bez komentara. Uostalom, više Crnogoraca živi u Srbiji nego u Crnoj Gori, što je valjda jedinstven slučaj na svetu. A pošto ih je manje tamo, možda je rešenje da svi dođu ovamo“, naveo je Bećković.

Odgovarajući na pitanje o protjerivanju ćirilice u Crnoj Gori, prevodu Njegoša i izbacivanju Desanke Maksimović iz udžbenika, te uvođenju sankcija Rusiji, on je istakao da nijedna od tih ideja nije nova ni originalna.

„Sve su to pre njih činili svi okupatori Crne Gore. I to što tvrde i pre njih su tvrdili svi njeni neprijatelji. Tako da ne moraju da se zamaraju i izmišljaju. Dovoljno je da potegnu okupatorske naredbe“, rekao je Bećković.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: