fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bastašić: Tužba protiv Hrvatske će teško uspjeti

Predsjednik Udruženja „Jadovno 1941“ iz Banjaluke, Dušan Bastašić, smatra da tužba za naknadu štete koju su Srbi, Romi i Jevreji pretrpjeli tokom Drugog svjetskog rata u ustaškom režimu NDH, podnesena protiv Hrvatske, teško može uspjeti.

Dr Dušan J. Bastašić Foto: SRNA
Dr Dušan J. Bastašić Foto: SRNA

„Ne vjerujem da iza podizanja tužbe na bilo koji način stoje država Srbija a još manje Srpska. Samim tim šanse za uspjeh su gotovo nikakve. U ovom slučaju ne možemo očekivati ni nagodbu, kako je to sramno (ali pojedincima finansijski isplativo) urađeno u „Čikaškom slučaju,“ objašnjava Bastašić za Mondo.

“Čikaški slučaj“ je tužba Krajišnika prognanih u „Oluji“, koju su 2010. podnijeli protiv američke konsultantske kuće L-3 Servisiz, ink. kao pravnog sljedbenika Militeri profešn risorsiz ink. (MPRI – imala svoje učešće u „Oluji“), koja je okončana nagodbom da tužena strana uplati donaciju od 1,4 miliona dolara izbjeglicama iz RSK.

Predsjednik udruženja „Jadovno 1941“ smata da bi čak i uz pristanak za nagodbu Republika Hrvatska priznala da je pravna nasljednica NDH što se svakako neće dogoditi.

„Za Hrvatsku bi priznanje o kontinuitetu državnosti od Ante do Kolinde imalo katastrofalne posljedice po ukupni finansijski opstanak. Na žalost tom kontinuitetu svjedočimo svakodnevno,“ kaže Bastašić.

On dodaje da bi ozbiljan projekat tužbe protiv Hrvatske bio veoma zahtjevan.

„Neophodna bila politička odluka Srbije. Da odriješi kesu, zaboravi teško razumljivu političku korektnost i pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti Hrvatske za genocid počinjen nad Srbima u vrijeme NDH. Tek nakon tog, za pretpostaviti dugogodišnjeg procesa, može se krenuti sa odštetnim zahtjevom,“ rekao je Dušan Bastašić.

Hrvatskoj je uručena grupna tužba za naknadu štete koju su Srbi, Romi i Jevreji pretrpjeli tokom Drugog svjetskog rata u ustaškom režimu NDH. Riječ je o postupku koji je nekoliko osoba u maju prošle godine pokrenulo pred Okružnim sudom u Čikagu tražeći za žrtve, njihove nasljednike i rodbinu odštetu u visini od 3,5 milijardi dolara. U Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske je potvrđeno da je tužba stigla putem američke ambasade.

Izvor: mondo.ba

Oznake: Dušan Bastašić, tužba teško može uspjeti, SAD, NDH, Oluja

Vezane vijesti:

Evropska Hrvatska plaća za Pavelićeve zločine

Žrtve ustaškog režima traže od Hrvatske 3,5 milijardi dolara

Od Hrvatske traže 3,5 milijardi dolara odštete za Srbe, Rome i Jevreje žrtve NDH

AUDIO – Dr Dušan J. Bastašić: Nemarni smo i zaboravljamo …

Bastašić: Porodice žrtava nisu obaviještene o prekopavanju …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: