Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

BASTAŠIĆ: NDH SVE VIŠE PRISUTNA U HRVATSKOJ

Datum objave: sreda, 2 februara, 2011
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+
krst.jpg
Za pristup ustaškom pokretu
polagala se zakletva pred
raspećem, kamom, bombom i pištoljem

“Misa zadušnica”, koja je služena u Zagrebu za ustaškog poglavnika Antu Pavelića, svjedoči o tome da se NDH u današnjoj Hrvatskoj i u hrvatskom korpusu u BiH, odnosno na cijelom prostoru bivše NDH, ne pokušava samo rehabilitovati, nego je sve više prisutna u javnom životu, smatra predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941. Dušan Bastašić.“Vijest da je u Zagrebu služena misa za Pavelića i za njegovog koljača Juru Francetića ne čudi mnogo. To je samo stvar kontinuiteta. Od 1991. godine u neoustaškoj državi Hrvatskoj, koja se prozvala `neovisna` samo zato što je riječ `nezavisna`, po njima, srpska, dobili smo kunu kao platežno sredstvo koja je postojala samo u vrijeme NDH, dobili smo i `stožere`, `streljivo`, `zdrugove`, `bojovnike` i slične riječi. Uz to, dobili smo i zastavu koja sa svojom šahovnicom neodoljivo podsjeća na onu ustašku iz 1941. godine, kao i vojnu i policijsku uniformu u istom stilu”, rekao je Bastašić za Srnu.

Bastašić je podsjetio na izjavu Franje Tuđmana da je NDH bila samo izraz vijekovne težnje hrvatskog naroda, naglašavajući da je samo prije dan-dva Zvonko Jurišić, predsjednik Hrvatske stranke prava u BiH, izjavio da je Pavelićeva NDH “bila legitimna davnašnja želja Hrvata i njihov sasvim normalan odgovor”.

“U istom konktekstu je i najavljena posjeta Hrvatskoj pape Benedikta Šesnaestog sljedeće godine, tačno na 70. godišnjicu stradanja Srba 1941. godine, i to upravo u junu, kada je stratište Jadovno u Lici, prvi likvidacioni centar u NDH, radio punom parom”, kaže Bastašić.

On poručuje da pripadnici srpskog naroda treba da znaju da su i danas prisutne one težnje hrvatskog naroda koje su se u svom najgorem obliku pokazale od 1941. do 1945. godine, tinjale između dva protekla rata, a nastavile se od 1991. do 1995. godine.

“Niko od Srba ne treba da se zavarava da aspiracije za upravo onakvom NDH, kakve su postojale u to vrijeme, ne postoje i danas. Moramo biti svjesni da, uvjeren sam, značajan dio hrvatskog korpusa, a među njima veliki broj djece, unuka i praunuka Pavelićevih koljača, ne smatraju da su svoj posao završili stvaranjem nezavisne države Hrvatske u njenim sadašnjim granicama, nego da su njihovi ciljevi onakvi kakvi su bili i Pavelićevi – Hrvatska do Drine”, upozorava Bastašić.

On kaže da je zbog toga neophodno da Srbi shvate potrebu rada na sveopštim nacionalnim integracijama usvajanjem stradanja koja su se dogodila u proteklih najmanje 70 godina kao velikog naravoučenija i snažnog istorijskog iskustva.

“To nam treba pomoći da ovim ciljevima, koje ima i sadašnja nezavisna država Hrvatska, tj. značajan broj njenih građana, stanemo u kraj i da se od toga odbranimo”, zaključio je Bastašić.

U bazilici Srca Isusovog u Palmotićevoj ulici, u strogom centru Zagreba, i ove godine je održana misa zadušnica za ustaškog zločinca Antu Pavelića. Misu za poglavnika Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ predvodili su “Isusovci” – Vjekoslav Lasić i Stanislav Kos.

Kos je u svojoj propovijedi zločinca Pavelića nazvao “uglednikom koji je podnio žrtvu za sve Hrvate”. Lasić, poznat po svojim zadrtim ustaškim stavovima, sve okupljene je pozvao na molitvu ne samo za Pavelića već i za njegovog koljača Juru Francetića, kojeg je nazvao “krilnikom koji je poginuo za Hrvatsku”. /kraj/da

Vezane vijesti:

SRNA: Misa zadušnica Paveliću: Poruka srbima da se ne vraćaju

Hrvatska: Misa za Antu Pavelića je poruka Srbima da se ne vraćaju
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top