fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Bastašić: Malo ko zna za jadovničku golgotu

Oružane formacije Nezavisne Države Hrvatske, predvođene ustaškim emigrantima i pomognute lokalnim hrvatskim stanovništvom katoličke i muslimanske vjere, u ozakonjenom zločinu počinile su masakr, bez premca u Drugom svjetskom ratu.

D. Bastašić; FOTO: Nikola Zajc / Jadovno 1941.

Obraćanje Dušana Bastašića, predsjednika UG Jadovno 1941. Banja Luka, na Sabranju povodom Dana sjećanja na Jadovno, na Velebitu kod Šaranove jame, 01. jula 2023. godine

Pomaže Bog braćo i sestre,

Časni Oci, potomci i poštovaoci žrtava Pokolja, zločina Genocida počinjenog nad Srbima od strane Nezavisne Države Hrvatske, dragi prijatelji, poštovani gosti.

Hvala Vam što ste danas ovdje u Lici, da zajedno, četrnaestu godinu za redom, obilježimo Dan sjećanja na Jadovno 1941.

Blagodarimo episkopu gornjokarlovačkom, gospodinu Gerasimu što je blagoslovio ovo naše molitveno i komemorativno Sabranje.

Hvala svima Vama iz Srbije, Srpske, Njemačke, Holandije, Amerike, Norveške, Hrvatske i Slovenije, koji ste, svako na svoj način, pomogli da danas budemo ovdje.

Hvala i onim, malobrojnim institucijama Srbije i Srpske koje su pomogle organizaciju Sabranja.

Blagodarimo lokalnim vlastima koje su odobrile i obezbjeđuju ovaj skup.

Hvala našoj umjetnici Danici Crnogorčević koja se saglasila da se njena pjesma RANO MOJA – JASENOVAC emituje danas kod Šaranove jame.

Hvala i našim Jadovničankama, Ličankama, Đurđici Dragaš i Oliveri Šekularac za izgovorene stihove.

Posebno želim da pozdravim naše, Jadovničke prijatelje iz ansambla Beogradski sindikat, koji su ovdje sa nama i čiju ćemo pjesmu „Teci reko“ emitovati za koji minut.

Uz nas je kao svake prethodne godine, ikona Sv. Vukašina, Novomučenika jasenovačkog i klepačkog i Časni krst koji je osveštan u Jerusalimu i na Vidovdan donešen sa Kosova, iz naše Gračanice.

Ljeta 1941. godine, ovdje, na području Srednjeg Velebita, Ličkog Polja, Podvelebitskog podgorja, Podvelebitskog kanala, Paških vrata i sjevernog dijela ostrva Paga, počinjeni su masovni ratni zločini.

Oružane formacije Nezavisne Države Hrvatske, predvođene ustaškim emigrantima, pomognute lokalnim hrvatskim stanovništvom katoličke i muslimanske vjere, u ozakonjenom zločinu počinile su masakr, bez premca u Drugom svjetskom ratu.

Za svega 132 dana, u kompleksu logora Gospić – Jadovno – Pag ugašeno je ne manje od 40.000 života od čega 38.000 pravoslavnih Srba, među njima i 73 sveštenoslužitelja Srpske pravoslavne crkve.

Većina žrtava je ubijena bacanjem u kraške jame, kojima Lika i Velebit obiluju, poklana na Paškom rtu Slana ili udavljena u Jadranskom moru.

Od pohapšenih, koji su sa cijelog područja NDH dovoženi do Gospića vagonima za stoku, malo ko se spasio.

Samo zahvaljujući italijanskoj reokupaciji ovog područja, zlodjela su prestala oko 20. avgusta a mali broj onih koje zlotvori nisu stigli pobiti, transportovan je put Jastrebarskog i Jasenovca, čiji su bili prvi logoraši.

Zašto ovo govorim, upravo na ovom mjestu, nakon molitvenog proslavljanja naših Svetih Novomučenika srpskih?

Bilo bi sasvim razumljivo, da za događanja na ovom strašnom mjestu, a ovo jeste strašno mjesto, narod kome pripadamo zna barem ponešto.

Ne zato da bi mrzili ili se svetili već da bi se dostojno ponijeli prema svojim precima i sunarodnjacima, postradalim ovdje zbog imena srpskog i vjere pravoslavne, nego da bi taj nauk kao naravoučenije usvojili u svrhu svog biološkog opstanka.

Malo ko zna za Jadovničku golgotu.

Bilo bi nacionalno odgovorno, da se o ovome uči u školama. Da ulice nose ime Žrtava Jadovna i Paga. Da su podignuti spomenici žrtvama. Da ovdje dolaze ekskurzije. Da u Beogradu i Banjaluci postoje Muzeji žrtava Pokolja, genocida počinjenog nad Srbima od strane NDH.

Ništa od toga nema.

Ali, kao dobar početak navešću spot za pjesmu „Teci reko“, Beogradskog Sindikata. Spot u kome je jasno navedeno tekstom, muzikom, glasom i filmskim kadrovima, šta je to bio Pokolj, koliko nas je kao narod koštao i zašto ne smijemo da ga zaboravimo, i koji će u javni prostor biti emitovan upravo odavde, danas u podne.

Hvala Vam prijatelji! Hvala Vama ali i udruženju Jadovno u Beogradu, i njegovom predsjedniku Momčilu Miriću koji su pomogli Vaš projekat.

Možda će taj spot razbuditi one u Beogradu i Banjaluci, koji snom mrtvijem spavaju, dok zaborav neumitno prekriva sjećanje i pamćenje potomaka, nas sinova i unuka žrtava.

Mada je skrivanje tragova zločina počelo još tokom postojanja Gospićke grupe logora, svjedočimo da se upravo u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj zahuktava kampanja kojom se želi ispisati neka druga, nova istorija dešavanja u periodu 1941 – 1945.

To se čini izvrtanjem istine, obesmišljavanjem stradanja, pokušajima da se žrtve zločina prikažu zločincima, ustanicima protiv legalne mlade Hrvatske države, rehabilitacijom ustaških čelnika i pozdrava kojim su se pozdravljali oni koji su sa zlom namjerom osmislili, organizovali i počinili zločin.

Kompleks logora Gospić – Jadovno – Pag, svode na samo jednu, ovu, Šaranovu jamu, nazivajući je jama Jadovno.

Ostale jame, a evidentirane su ukupno 32 ne pominju, kao ni tri logora na ostrvu Pagu, kao ni masovnu grobnicu na rtu Slana iz koje su italijanski sanitarci, početkom septembra mjeseca 1941. ekshumirali 793 leša, među kojima je bilo i 91 dijete do 15 godina starosti.

Projektom „Čisto podzemlje“, među smećem sa dna jama, koje se odvozi u spalionicu, nađu se i ljudske kosti. Imamo dokumentovan jedan takav slučaj a na većini jama, masovnih grobnica za kojima tragamo, našli smo speleološke alke i alatke.

Zabrinjava da neke od takvih projekata finansira hrvatska država.

Zabrinjava i vrijeđa kada neki od hrvatskih parlamentaraca, zastupnika u Hrvatskom Saboru, otvoreno govore, a na to gotovo niko ne reaguje, da u Šaranovoj jami nema ljudskih kostiju, da u njoj dakle niko nije ubijen.

Pošto je Šaranova jama, simbol stradanja u Gospićkoj grupi logora, jedino mjesto gdje je podignut spomenik i postavljeno nekoliko spomen ploča prije devedesetih, tokom proteklog rata sve uništeno pa trudom potomaka obnovljeno, nastoji se potpuno osporiti mega zločin koji je ovdje počinjen.

Ako se ovim neistinama ne suprotstave istinom, pored nas nekoliko udruženja potomaka i institucije Srbije i Srpske pravoslavne crkve, u čijoj je kompetenciji izučavanje Genocida počinjenog nad našim narodom i čuvanje sjećanja i pamćenja na naše nevinopostradale, opravdana je bojazan da će laž vremenom postati istinom a time žrtve biti ponovo ubijene.

Sveti novomučenici srpski, molite se pred prestolom Gospodnjim za nas, grešni narod srpski koji vas skoro potpuno zaboravi.

Amin!


Bonus video:
Vezane vijesti:

Na Velebitu služen parastos za jadovničke žrtve (VIDEO)

EKSKLUZIVNO „Teci reko“: Novi spot Beogradskog sindikata i Pavline o genocidu nad Srbima u NDH

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: