fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BARAJEVO, 4. AVGUST 2020. GODINE: Pomen za Srbe ubijene u zločinačkoj akciji “Oluja”

U organizaciji Udruženja izbjeglih, prognanih, raseljenih i doseljenih “Novo Ognjište” Barajevo i lokalne SPCO, na praznik Marije Magdaline 4. avgusta 2020. godine, sa početkom u 18 časova u sabornoj crkvi Svetog Save u Barajevu prvi put biće održan pomen za Srbe ubijene u zločinačkoj akciji “Oluja”.

U tom zločinu učinjenom prije 25 godina hrvatske vojno-policijske snage su sa vijekovnih ognjišta protjerali više od 250.000 krajiških Srba. Prema podacima Komesarijata za izbjeglice evidentirana su imena 1.856 poginulih i 836 nestalih Srba, među kojima je 1.220 civila.  Mada je ova zločinačka akcija imala sve elemente genocida, prema odluci Međunarodnog suda u presudi iz februara 2015. godine “Oluja” je okvalifikovana kao etničko čišćenje.

Zločinačka akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.  Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska ušla je u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

Na teritoriji opštine Barajevo evidentirano je 8.973 izbjeglih, prognanih i raseljenih lica iz bivših republika SFRJ i sa Kosmeta. Prema procentu ukupnog stanovništva ova lokalna samopurava spada u red onih koji su u najvećem broju prihvatili prognane Srbe.  Većina tih ljudi u Barajevo se doselila nakon egzodusa srpskog naroda 1995. godine. Danas na teritoriji opštine Barajevo svaki peti stanovnik ove lokalne samopurave (oko 5.000) je došao sa ratom zahvaćenog područja.

Udruženje izbjeglih, prognanih, raseljenih i doseljenih “Novo Ognjište” Barajevo formirano je 2008. godine. Do sada su članovi ovog udruženja učestvovali u pomenima posvećenim srpskim žrtvama zločinačke akcije “Oluja” koje tradicionalno organizuje udruženje „Suza“ u crkvi Svetog Marka u Beogradu, kao i na Danu sjećanja koji od 2014. godine zajednički obilježavaju Republika Srbija i Republika Srpska.

Ovo udruženje, nakon četvrt vijeka od zločina, po prvi put, u svojoj matičnoj opštini Barajevo organizuje pomen i poziva sve sugrađane da svojim prisustvom iskažu poštovanje prema srpskim stradalnicima. Ovo je ujedno prilika da se još jednom skrene pažnja na činjenicu da prognani Srbi i danas 25 godine kasnije, svoja osnovna, ljudska i imovinska prava u Hrvatskoj ostvaruju teško ili nikako.

Pomen će služiti sveštenik Vido Milić.

Izvor: Slobodna Hercegovina

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: