fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Banjaluka: Sjećanje na stradale srpske đake iz Šargovca (FOTO)

U banjalučkoj Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ danas se obilježava 75 godina od stradanja 52 učenika iz Šargovca i okolnih sela.

Šargovac - sjećanje na stradale đake Foto: RTRS
Šargovac – sjećanje na stradale đake Foto: RTRS

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je danas u Banjaluci da bi Srbi, imajući u vidu sve ono što im se dešavalo kroz istoriju, trebalo da jačaju jedinstvo kako bi ostali i opstali na svojim prostorima.

Savanović je napomenuo da je Republika Srpska stvorena borbom srpskog naroda, da je okvir iz kojeg srpski narod ne treba da izlazi, nego je potrebno ekonomski je jačati.

„Ovaj događaj upozorava nas da moramo podizati nivo svijesti i nivo duha o našem postojanju i opstajanju na ovim prostorima i okruženju koje je neprijateljsko“, rekao je Savanović novinarima.

On je podsjetio da je prije 75 godina u ovoj školi 52 srpskih učenika izdvojeno od hrvatskih i na brutalan i mučki način ubijeno. Učiteljica Danijela Martinović je nakon toga bila primorana da prikaže da su ta djeca umrla prirodnom smrću.

Za ovu djecu, koju su ustaše zvjerski ubile u Drugom svjetskom ratu, danas je u dvorištu škole ispred spomenika služen parastos.

Šargovac - sjećanje na stradale đake Foto: RTRS

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je potrebno sjećati se ovih učenika ne samo 7. februara, nego svakodnevno, ne da bi se nekome svetili, nego da se drugi podsjete na zločin koji se Srbima dogodio samo zato što ispovijedaju drugačiju vjeru.

„Riječ je o djeci od devet do 13 godina. Da li su ta djeca nekome nešto skrivila, da li su nekom nešto nažao učinila, da ih ljudi, koji su imali samo lik čovjeka, na svirep način pobiju zato što su drugačiji“, rekao je Malešević.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić poručio je da ovo stradanje učenika treba da nauči srpski narod zašto je važna jaka i stabilna Republika Srpska.

„Ova djeca su stradala jer nije bilo društva ni države koja će da ih zaštiti. Tadašnja fašistička država je i vodila politiku progona i ubistava, te danas možemo vidjeti koliko je važno za stanovništvo da ima državni okvir koji može da ga zaštiti“, rekao je Radojičić.

Direktor škole „Đura Jakšić“ Darko Tomić rekao je da je cilj obilježavanja ovog zločina da se ne zaborave srpske žrtve, prenoseći činjenice na mlađe generacije.

Šargovac - sjećanje na stradale đake Foto: RTRS

„Istorija ne smije da se prekraja. Zločinci treba da budu zabilježeni kao zločinci, a nevine žrtve kao nevine žrtve“, rekao Tomić.

On je dodao da je u toku izmjena regulacionog plana ovog naselja, što će stvoriti uslove da se realizuje ideja o izradnji spomen-parka u blizini škole, kako ova nevina djeca nikada bi bila zaboravljena.

Učenica devetog razreda Osnovne škole „Đura Jakšić“ Nikolina Erak ocijenila je da ovaj događaj treba da bude nauk novim generacijama da ne treba dozvoliti da se ovako nešto ponovi.

„Danas smo dokazali da nismo zaboravili i nikada nećemo“, rekla je Erakova.

Ustaše su 7. februara 1942. godine u pokolju u banjalučkim naseljima Motike, Šargovac, Drakulić i u rudniku Rakovac na najmonstruozniji način ubile 2.300 Srba, među kojima i 551 dijete.

Među ubijenima, bez ispaljenog metka, bila su 52 učenika šargovačke Osnovne škole.

Izvor: RTRS/SRNA

Vezane vijesti:

SPOMEN-PLOČA KAO ZNAK SJEĆANjA NA 52 UČENIKA

75 godina čekaju da ih pomenemo!

Godišnjica ustaškog pokolja 52 učenika škole u Šargovcu

Tihomir Levajac: „Priča koja luta svietom“

Sjetimo se 7. februara 1942.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: