fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Šargovac: Obilježene 74 godine od pokolja 52 srpska djeteta u OŠ „Đura Jakšić“

74 godine od pokolja 52 učenika OŠ "Đura Jakšić" Foto: RTRS
74 godine od pokolja 52 učenika OŠ „Đura Jakšić“ Foto: RTRS

Služenjem parastosa i prigodnim programom, u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ u banjalučkom naselju Šargovac, obilježene su 74 godine od zločina nad 52 učenika ove škole koje su ubile ustaše.

Obilježavanju 74. godišnjice zločina prisustvovali su pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, te ministri u Vladi Srpske Dane Malešević i Milenko Savanović.

Parastosu i prigodnom recitalu koji su pripremili učenici škole, prisustvovali su i Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović, Predsjednik udruženja građana Jadovno 1941. Dušan J. Bastašić,  književnik Tihomir Levajac, Predsjednik srpskog Sabranja Baštionik Predrag Adamović, direktor banjolučke Gimnazije Zoran Pejašinović i mnoštvo građana Banjaluke i okolnih mjesta.

Čubrilović je rekao da je naša istorija prepuna ovakvih događaja, ali da je ovaj zločin, u kome su djeca pobijena bez ispaljenog metka, najtragičniji.On je napomenuo tim povodom da Srbi pamte 20. vijek po stravičnim zločinima koji su počinjeni nad ovim narodom. „Zločin u ovoj osnovnoj školi je jedan od najstrašnijih koji je počinjen u Drugom svjetskom ratu. Nažalost, od iste ruke i politike srpski narod je nekoliko puta stradao u 20. vijeku, što ne smije biti zaboravljeno“, rekao je Čubrilović novinarima nakon parastosa. On je izrazio nadu da se stravični zločini nad srpskim narodom više nikada neće ponoviti.

Kažu da su crnokošuljaši, ja to nisam vidjela, natjerali katoličku djecu da prisustvuju, u cilju sticanja potpunog ustaškog vaspitanja, kao kakvoj lekciji, toj tužnoj predstavi, da posmatraju kako kurvini sinovi ubijaju njihove vršnjake, ali ja ne znam kako su ih ubijali, da li su sebe ili njih pobili.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević poručio je da ne smiju biti zaboravljeni zločini počinjeni nad Srbima.  „Djeca iz ove škole su ubijena maljevima i sjekirama. Moramo se sjećati svih naših žrtava, ne da bi se svetili, nego da zločini više nikada ne bi bili ponovljeni“, kaže Malešević. On je naveo da bi trebalo da bude i izgrađen spomen-park za ubijenu djecu šargovačke Osnovne škole.

Ministar rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović podsjetio je da je ideologija fašizma u najgorem obliku bila manifestovana u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/. „Vođeni takvom ideologijom ustaše su počinile stravične zločine. Srpski narod ne smije više dozvoliti da bude ubijan i proganjan“, upozorio je Savanović.

Prisutni su istakli da je ljudski opraštati, ali da se ovaj zločin nikada ne smije zaboraviti.

Za vrijeme svog pastoralnog posjeta banjalučkoj Biskupiji i samostanu iz koga je krenula zločinačka družina na čelu sa fratrom Vjekoslavom Filipovićem, Papa Ivan Pavle II nije se 2003. godine došao pokloniti poklanoj djeci i Srbima iz sela Drakulić, Šargovac, Motike i rudnika Rakovac.

Čitanjem dijelova teksta iz „Priče koja luta svijetom“ književnika Tihomira Levajca, učenici škole su podsjetili na tužnu sudbinu mališana šargovačke škole februara 1942.

Za vrijeme posjeta banjalučkoj Biskupiji i samostanu iz koga je krenula zločinačka družina na čelu sa fratrom Vjekoslavom Filipovićem, Papa Ivan Pavle II nije se 2003. godine došao pokloniti poklanoj djeci i Srbima iz sela Drakulić, Šargovac, Motike i rudnika Rakovac.

U Levajčevu pismu sa „drugog svijeta“ njihove tadašnje učiteljice, Hrvatice Dobrile Martinović zapisano je:

„Sveti oče, fra-Satona je mene natjerala da uzmem Knjigu Razrednicu, te da odvojim djecu pravoslavnu od katoličke djece, da razdvojim djecu koju sam voljela više nego ove oči na koje gledam. Kada sam ih razdvojila, ja ne znam šta je sa djecom bilo. Kažu da su crnokošuljaši, ja to nisam vidjela, natjerali katoličku djecu da prisustvuju, u cilju sticanja potpunog ustaškog vaspitanja, kao kakvoj lekciji, toj tužnoj predstavi, da posmatraju kako kurvini sinovi ubijaju njihove vršnjake, ali ja ne znam kako su ih ubijali, da li su sebe ili njih pobili. I ne znam gdje, da li u učionici, u hodniku, na stepenicama, u školskom dvorištu, ili na stranicama čitanke.

Sjećam se samo njihovih blagoslovenih očiju, pogleda koji je vapio da im pomognem, dok su krvnici iz ruku u ruke topuzice premiještali, a ja im pomoći nisam mogla.

To je najstrašnija slika koju sam u svom pamćenju iz vašeg svijeta ponijela, jer ja odavno nisam od ovoga svijeta. Šta je dalje bilo, to u priču ne može da stane. Ono što je izvanrazumsko, to ne može da se ispriča.

Priča je laža, a Bog je istina.“

Jednog dana će se putnik prolaznik ili namjernik zapitati, od koje to zarazne bolesti pomriješe tolika djeca u istom danu.

Za vrijeme posjete banjalučkoj Biskupiji i samostanu iz koga je krenula zločinačka družina na čelu sa fratrom Vjekoslavom Filipovićem, Papa Ivan Pavle drugi nije se 2003. godine došao pokloniti poklanoj djeci i Srbima iz sela Drakulić, Šargovac, Motike i rudnika Rakovac.

Direktor škole Darko Tomić, istakao je da se obistinila pretpostavka da će parastos na dan stradanja učenika škole svake godine okupljati sve veći broj ljudi. U vrijeme kada se u Hrvatskoj, učenicima osnovnih škola kao obavezan prilog u nastavi određuje priručnik koji relativizuje, amnestira i veliča ustaške formacije Nezavisne Države Hrvatske, neophodno je da srpsku djecu učimo o ovom do nedavno skrivenom dijelu naše stradalničke istorije. Tomić je rekao da je potrebno izgraditi spomen-park u blizini ove škole da ne bi bila zaboravljena djeca koju su ustaše zvjerski ubile.

Spomen ploča na zgradi Osnovne škole
Spomen ploča na zgradi Osnovne škole

Na zgradi škole, 7. februara 2012. godine postavljena je Spomen ploča sa imenima pobijene djece. Pord svakog imena stoji godina rođenja i isti datum smrti 07. februar 1942. iznad koga piše umro/umrla.

Jednog dana će se putnik prolaznik ili namjernik zapitati, od koje to zarazne bolesti pomriješe tolika djeca u istom danu.

Ustaše su 7. februara 1942. godine u pokolju Srba u banjalučkim naseljima Motike, Šargovac, Drakulić i u rudniku Rakovac na najmonstruozniji način pobile više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dijete. Godišnjica ovog strašnog zločina obilježena je juče Svetom liturgijom u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija, a na spomen-kosturnici u Drakuliću služen je parastos za nevino ubijene Srbe.

U isto vrijeme služen je i pomen u crkvi Svetog Save u Londonu.

Među ubijenima na zvjerski način, bez ispaljenog metka, bila su i 52 učenika šargovačke Osnovne škole.

Redakcija portala Jadovno 1941.

Vezane vijesti:

U NDH se pokazao najgori oblik fašizma

Počelo obilježavanje 74 godine od ustaškog pokolja nad Srbima

Tihomir Levajac: Priča koja luta svietom

SPOMEN-PLOČA KAO ZNAK SJEĆANjA NA 52 UČENIKA

SJEĆANjE NA STRADALE SRPSKE ĐAKE IZ ŠARGOVCA I IZLOŽBA U MOTIKAMA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: