fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SPOMEN-PLOČA KAO ZNAK SJEĆANjA NA 52 UČENIKA

Spomen_ploca_u_skoli_Djura_Jaksic
Spomen ploča u školi Đura Jakšić

U Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ u banjalučkom naselju Srpski Milanovac danas je podignuta i osveštana spomen-ploča kao znak sjećanja na 52 učenika ove škole koja su nastradala u ustaškom pokolju koji se dogodio na današnji dan 1942. godine.

Osveštanje spomen-ploče obavili su sveštenici banjalučke Eparhije, nakon čega su učenici ove škole upalili svijeće i položili cvijeće.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović rekao je novinarima da ni nakon 70 godina ovaj krvavi događaj nije izgubio na značaju u toj beskonačnoj dimenziji neljudskog i nehumanog.

„Ustaše, koje su počinile strašan zločin 7. februara 1942. godine – to su ljudi koji su na dnu jazbine neljudskog, nehumanog i nečovječnog, jer ako rastužite jedno dijete vi ste sigurno zločinac“, rekao je Kasipović.

On je istakao da ne zna kako nazvati ljude koji su spremni da ubiju djecu, osim reći da su proizvodili i realizovali fašizoidnu ideju iskorjenjivanja jednog čitavog naroda.

Direktor Osnovne škole „Đura Jakšić“ u banjalučkom naselju Srpski Milanovac Darko Tomić rekao je novinarima da je u Arhivu Republike Srpske pronađen dnevnik u kome piše da su pravoslavna djeca umrla, iako su ustaše tog 7. februara 1942. godine srpsku djecu pobile isti dan kada se desio zločin u Drakuliću.

Književnik i profesor Tihomir Levajac, koji je o ovom strašnom zločinu napisao priču pod nazivom „Priča koja luta svijetom“ prevedenu na 17 svjetskih jezika, rekao je novinarima da je u ovoj priči sve što je napisano istinito.

„Istina je da papa Jovan Pavle Drugi 2003. godine došao u Katolički samostan Petrićevac da Ivana Merca proglasi blaženim. Istina je da je na tom mjestu 6. februara 1942. godine održan sastanak na kome je ovaj zločin planiran“, kaže Levajac.

On je rekao da papa Jovan Pavle Drugi nikada nije našao za shodno da prilikom posjete Banjaluci dođe u ovu školu i u Drakulić, te da se pokloni nevino stradalim Srbima u ustaškom pokolju 1942. godine.

„Ustaše su upale u školu u kojoj je bila učiteljica Dobrila Martinović i od nje tražile da odvoji pravoslavnu od katoličke djece i tu su pobili 52 djece – na stepenicama, po hodniku i klupama škole“, istakao je Levajac.

On je rekao da je istina da su učiteljicu zatim ustaše natjerale da u dnevniku svojom rukom napiše pored imena svakog djeteta da je umrlo 7. februara 1942. godine.

„Nakon završetka Drugog svjetskog rata učiteljica je premještena na drugo mjesto da predaje, kako ne bi o tom zločinu pričala“, naveo je Levajac, zaključujući da je učiteljica kasnije preispitivala svoju savjest što je napisala da su djeca umrla , umjesto da su pobijena.

Nedeljko Mitrović, potomak porodice stradalih Srba u Drakuliću 1942. godine rekao je Srni da će kod Školskog odbora pokrenuti inicijativu da ova škola promijeni naziv u „7. februar 1942. godine“.

Podizanju i osveštenju spomen-ploče prisustvovali su predstavnici Republičke i Gradske organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Banjaluke, prosvjetni radnici, direktori škola , učenici , mještani Srpskog Milanovca i okolnih naselja.

Spomen ploča u školi Djura JakšićSpomen ploča u školi Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićKasipovic na pomenu u OS Djura Jaksic.jpg

 

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Ploču treba promeniti i napisati lepo na njoj da učenici nisu umrli nego pobijeni, i ko je učinio taj zločin. ovako ispada da je bila „epidemija“ u školi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: