Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Banjac: Otrgnuti od zaborava stradanje Srba u Jasenovcu

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac rekao je danas da obilježavanje Svetih novomučenika jasenovačkih ima za cilj da otrgne od zaborava stradanja Srba u sistemu ustaškog logora Jasenovac u Drugom svjetskom ratu.

Darko Banjac, narodni poslanik Foto: RTRS
Darko Banjac, narodni poslanik Foto: RTRS

“Srpski narod je drugi po broju stradalih u koncentracionim logorima u Drugom svjetskom ratu i ta istina je bila zarobljena i čuvana u bivšoj Jugoslaviji.

Mislim da se ta istina sada oslobađa”, rekao je Banjac Srni, nakon što je u Jasenovcu prisustvovao liturgiji u manastiru Svetog Jovana Krstitelja.

Banjac, koji je i predsjednik Odbora Narodne skupštine Srpske za koordinaciju sa institucijama i organizacijama u vezi sa izgradnjom Memorijalnog centra “Gradina” i praćenje usvajanja Deklaracije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u parlamentima drugih država, kaže da se ta istina oslobađa i dolazi do spoznaje kako je stradao srpski, jevrejski i romski narod u Drugom svjetskom ratu na području NDH.

On je napomenuo da je u sistemu logora Jasenovac postojao jedini logor za djecu, ističući da su Srbi, Jevreji i Romi ubijani na najmonstruozniji način – sjekirama, maljevima, noževima, krampovima…

Banjac je izrazio zadovoljstvo skidanjem sporne ploče u Jasenovcu u današnjoj Hrvatskoj sa ustaškim pozdravom koja je premještena na drugo mjesto.

“Mislim da se hrvatska Vlada mora otrgnuti od prošlosti NDH, jer je taj ustaški pozdrav i uspostavljen za vrijeme Drugog svjetskog rata pod kojim su ustaše ubijale srpski narod”, zaključio je Banjac.

Centralnoj liturgiji obilježavanja Svetih novomučenika jasenovačkih u Manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu prisustvovali su i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Eparhija pakračko-slavonska Srpske pravoslavne crkve i ove godine organizuje niz manifestacija povodom obilježavanja Svetih novomučenika jasenovačkih, a ove godine posebno obilježava 75 godina od stradanja srpskog naroda sa Kozare.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora u Drugom svjetskom ratu zaključila je da je u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubijeno više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Banjac: Sačuvati od zaborava stradanje Srba u NDH

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: