Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ban Ki Mun ne doprinosi pomirenju u BiH

Datum objave: četvrtak, 26 jula, 2012
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/alen-budaj.jpg

“Oštro negodujemo što generalni sekretar UN nije posetio najveći koncentracioni logor koji se danas prostire na

području obe države koje je posetio – Republike Hrvatske i BiH. Reč je o logorskom lokalitetu Jasenovac-Donja Gradina, poznatom i kao balkanski Aušvic”, izjavio je direktor “Margelovog instituta” Alen Budaj. On kaže da “nema nacije sa prostora bivše Jugoslavije koja u Jasenovcu nije ubijena”.

“Jasenovac je simbol stradanja svih
naroda sa područja bivše Jugoslavije. Jasenovac je mesto sa kojeg se širi univerzalna
poruka mira – poruka NE rasizmu, NE antisemitizmu, NE ksenofobiji! Jasenovac je
mesto gde učimo da ponovo budemo ljudi”, naglasio je Budaj.

On je kao potpuno neprimerenu osudio i izjavu Ban Ki Muna u kojoj povezuje sadašnje stanje u Arapskoj Sirijskoj Republici sa Srebrenicom.

“Zločini koji su se dogodili raspadom SFRJ rezultat su međunarodne politike i nemoći UN da ih zaustavi, kao što `Liga naroda` nije bila u mogućnosti da zaustavi zločine koje su počinili nacisti i fašisti u Drugom svetskom ratu”, podseća Budaj.

On ocenjuje da se u Siriji ne vodi građanski rat kao u bivšoj Jugoslaviji, već je na delu terorizam koji potpomažu kapitalističke zapadne zemalje s ciljem rušenja Vlade predsednika Bašara al Asada.

“UN bi trebalo da pomognu Vladi Sirije da se zaustave teroristički napadi na civile, a ne da se kroz prizmu sukoba u bivšoj Jugoslaviji pozivaju na Srebrenicu, da bi se zloupotrebom Srebrenice isprovocirala međunarodna vojna intervencija u Siriji. Ovo je dijabolično, s obzirom da su za Srebrenicu direktno odgovorne UN”, ističe Budaj.

Budaj pita da li su ikada do sada masakri
nad civilama koje je počinila Al kaida i plaćenici iz arapskih monarhija, te ilegalni
uvoz oružja sa zapada i krijumičarenja vojne sile uopšte došli pod osudu UN?

“Politizacija i korištenje Srebrenice u svrhu provociranja vojne intervencije nad legalnom Vladom Sirije ne pokazuje Ban Ki Muna kao osobu koja iskreno žali za nevinim srebreničkim žrtvama”, dodaje Budaj.

 

Izvor: PRES RS
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top