Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Аваз: Праљак као Геринг; Мирослав Туђман: Хрватска није производила зло

Датум објаве: среда, 29 новембра, 2017
Величина слова: A- A+

Гест хрватског хашког осуђеника Слободана Праљка дневни лист Аваз оцењује “већ виђеним” и пореди га са Нирнбершким процесом. Милан Антонијевић каже да је ситуација и даље нејасна због околности на суђењу

Pixsell/EPA
Pixsell/EPA

Хашки трибунал данас је потврдио удружени злочиначки подухват, у којем је учествовао део хрватског политичког врха, са Фрањом Туђманом на челу и потврдио бившем председнику владе Херцег Босне Јадранку Прлићу (58) казну од 25 година затвора.

Судје такође, потврдио казну од 20 година затвора бившем министру одбране Бруну Стојићу (62), док је начелнику генералштаба ХВО Слободану Праљаку (72) потврђена казна од 20 година.

Након изрицања пресуде дошло је до ванредног стања у судници, пошто је Слободан Праљак попионешто, а према наводима његовог адвоката, то је био отров.

15:7 – “ШАМАР ХРВАТСКОЈ”
Председник Главног одбора ХНС-а одбацио је данас хашку пресуду “херцегбосанској шесторци” као неутемељену и оценио да она представља “шамар Хрватској”.

Сматра и да није доказана командна и лична одговорност.

“А осуђени су за удружени злочиначки подухват и то говори о томе. Искоришћен је идеолошко политички контекст за не знам какве циљеве да би се осудило хрватско политичко и војно руководство у БиХ, а споменути су и представници Хрватске”, изјавио је Љубић за загребачку Н1 тв..

За њега је апсурд да у пресуди Ратку Младићу није споменут Радован Караџић и политичко вођство Срба у БиХ и Београду.

“Све то говори да од оптужнице 2004. године, преко првостепене пресуде до ове данас је све део једног међународног удруженог подухвата”, рекао је Љубић.

14:58 – ЛАГУМЏИЈА :ПРЕСУДА “ПРЛИЋУ И ОСТАЛИМА” ЗА НАУК

Некадашњи министар спољних послова БиХ и лидер СДП БиХ, Златко Лагумџија, сматра да се “новембарским пресудама у Хагу”, Ратку Младићу и “херцегобсанској шеторци” пресуђено пројектима прошлости и порука за будућност онима који су спремни да убијају људе, државе и друштва попут БиХ.

“Ово нам свима треба бити наук да се не могу стално водити битке за исправљање злочиначке прошлости истовремено водећи државе и народе ка будућности. Нико нема разлога ни за тријумфализам или задовољство ни за осећај пораза и понижења”, поручио је Лагумџија.

Истакао је да у овом неправедном свету морамо се заједно борити за бољу будућност знајући да казна не исправља ни једну начињену неправду.

“Пресуде као ове су услов да кренемо напред јер су злочине назвали злочином и јасно дефинисали идеологију, политику и егзекуторе”, сматра Лагумџија.

Хаг, истиче, није пресудио свим злочинцима, али они којима јесте сигурно нису хероји.

“Губитници су сви који се након овога не суоче с истином и не схватају да сви треба да осуде сваког злочинца без обзира у име кога и чега је чинио злочине. Да се не понови. Никоме”, рекао је Лагумџија, саопћено је из Инфо службе Фондације друштва заједничких вредности.

14:28 – МИРОСЛАВ ТУЂМАН: НИЈЕ ХРВАТСКА ПРОИЗВОДИЛА ЗЛО, ВЕЋ АРМИЈА БИХ

Хрватска није производила зло, изјавио је данас Мирослав Туђман, посланик ХДЗ и син првог хрватског председника Фрање Туђмана, којег је Хашки трибунал данас означио као вођу удруженог злочиначког подухвата с циљем етничког чишћења на простору тзв Херцег Босне, у БиХ.

“Хрватска није производила зло, већ се борила са злом”, рекао је Мирослав Туђман после изрицања пресуде у случају Прлић.

Пресуда изречене осуђеној шесторки у том случају га, каже, ужасавају:

“Армија БиХ је покушала да протера преко 150.000 Хрвата из централне Босне, а проглашавају се кривим особе које су се од тога браниле. Хашки суд је с оваквим неуравнотеженим приступом, непознавањем чињеница, показао да није у стању сагледати ситуацију и проценити што се збивало, а још је мање био способан да пронађе праву меру у одређивању казни”, рекао је Мирослав Туђман.

Злочини Армије БиХ били су седам пута већи, рекао је Туђман ,који сматра и да ће оваква пресуда Бошњацима омогућити да свим силама редукују право Хрвата као конститутивног народа.

Залаже се, каже, за предузимање важних корака како би се Хрватима у БиХ омогућила њихова права.

“Крајње је време да се на нивоу ЕУ и НАТО предузму мере да би сва три народа у БиХ била равноправна.

14:05 – АРТМАН:ВАЖНО ДА ЖРТВЕ ЧУЈУ ПРЕСУДУ…

Бивша портпаролка Тужилаштва Хашког трибунала Флоранс Артман изјавила је данас, након што је Слободан Праљак наводно попио отров у судници приликом читања пресуде, да је то други пут да “недопуштена средства уђу у Трибунал”, те да је било важно да жртве неометано чују пресуду.

“Први пут је то било у случају Слободана Милошевића и тада то нисмо видели, а он је узимао противлек који је поништавао деловање лека за висок притисак и сада”, екла је Артман и нагласила да је било важно да жртве данас неометнао чују пресуду, пише магазин Старт, преноси Н1.

“Шокантно је да се ово десило и не знам како обезбеђење то није спречило, јер, знали су да скоче на мене”, додала је.

13:55 – ХРВАТСКИ ГЕНЕРАЛИ О ПРЕСУДИ ЗА ХЕРЦЕГ БОСНУ

То је потпуна неправда, рекао је хрватски генерал Павао Миљавац поводом пресуде у случају “Прлић и остали”.

“То је потпуна неправда, јер нико није узео у обзир да су у тих 4-5 месеци биле најжешће операције Армије БиХ. Нико не спомиње муџахедине који су чинили страшне злочине. Рачунали смо на правду, али показало се да је Хашки суд политички суд, али не знам која је порука”, рекао је Миљавац за ХРТ.

“То неће помоћи Хрватима у БиХ и сигурно ће те напетости само продубити”, рекао је Миљавац.

“Хрватска држава је оставила те људе саме, они се нису борили само за своју државу него за БиХ и Хрватску. Жалосно је да их нико није обишао као хрватске генерале и бранитеље до министра Шпрље. Толико о хрватској политици и дипломатији коју може бити срамота”, изјавио је саборски заступник Миро Буљ за ХРТ, коментаришући пресуду “херцегбосанској шесторци”.

Буљ је рекао да је генерал Праљак, један од осуђених, бранио хрватски народ и Хрватску и БиХ.

“Да није било хрватског војника имали би још једну Сребреницу, а то је бихачка енквала”, тврди Буљ.

“Ово је заиста тешко што се догађа Хрватима у БиХ где се оптужује и Хрватска држава за злочиначки подухват. Ја никад не могу прихватити као човек који је био у БиХ да су хрватски војник и Хрватска држава учествовали у злочиачком подухвату, осим у борби против великосропске агресије која је, како тврди, узрокавана директно из Србије”, рекао је Миро Буљ.

13:45 – КИТРОВИЋ ПРЕКИНУЛА ПОСЕТУ ИСЛАНДУ ЗБОГ ХАШКЕ ПРЕСУДЕ

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић прекинуће посету Исланду и хитно се враћа у Хрватску, јавила је загребачка Н1 тв.

Наводи се да је председница у сталном контакту са премијером Андрејем Пленковићем, који се још није огласио након што је Хашки трибунал, у оквиру пресуде у случају “Прлић и остали”, утврдио да је Хрватска била окупациона сила у протеклом рату у БиХ и да је учествовала у удруженом злочиначком подухвату.

13:28 – АНТОНИЈЕВИЋ: ДА ЛИ ЋЕ ПРЕСУДА БИТИ ОПСТРУИСАНА

Директор Комитета правника за људска права (ЈУКОМ) Милан Антонијевић сматра да се Хашки трибунал “оградио” од ранијих оцена о својој пристрасности потврђивањем да је хрватски државни врх на челу са тадашњим председником Фрањом Туђманом учествовао у удруженом злочиначком подухвату са циљем елиминације босанских муслимана у Босни и Херцеговини.
Антонијевић је рекао Танјугу да, међутим, остаје нејасна ситуација да ли се пресуда у делу у којем је прочитана може сматрати коначном или ће бити опструирана у потпуности, с обзиром да је њено читање прекинуто пошто је један од оптужених, Слободан Праљак, попио отров у судници.

“Отворена су правна питања, изузетно је тешко такве ствари гелдати. Верујем да је и самим судијама у овом тренутку много ствари нејасно, али добро је да на овакав начин јесте потврђена одговорност и да се заиста Хашки трибунал оградио од тих ранијих оцена о њиховој пристрасности”, смата Антонијевић.

Према његовим рецицма, доношењем овако јасне пресуде стављена је тачка и на овај део дешавања у бившој Југославији.

Још један од занимљивих детаља који је утврђен пресудом, према Антонијевићу је део који се односи на разарање Старог моста у Мостару, а наведено је да је то био легитиман војни циљ.

“Та одлука је супротна одлуци првостепеног већа, што је у неку руку занимљиво, а са друге стране је очекивано, али с обзиром да се ради о потврђивању високих казни затвора то заиста даје јасну слику о злочинима који су чињени”, оценио је директор ЈУКОМ-а.

12:57 – АВАЗ: ПРАЉАК КАО ГЕРИНГ

Гест хрватског хашког осуђеника Слободана Праљка, који је, након изрицања пресуде у случају “Прлић и остали”, наводно попио отров, дневни лист Аваз оцењује “већ виђеним” и пореди га са Херманом Герингом, оптуженим на смртну казну због холокауста.

Геринг је, такође, попио отров из капсуле, а недуго након тога је умро.

Херман Геринг је био други човек нацистичке Немачке.

Прочитајте још:Како је текло изрицање пресуде за “Херцег Босну”

Праљак је наводно попио отров након што му је трибунал потврдио затворску казну од 20 година.

Он је један од “херцегбосанске шесторке”, оптужене за ратне злочине над муслиманима у БиХ током рата.

Праљак је, као и преосталих пет првостепено осуђених, већ одлежао у Хагу 13,5 година.

(Тањуг)

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Остао удружени злочиначки подухват

Хаг: Туђман на челу злочиначког подухвата, Праљак „попио отров“, прекинуто суђење (ВИДЕО)

Десничарски портали: Криви су Срби и „лоши Хрвати“
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top