fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hag: Tuđman na čelu zločinačkog poduhvata, Praljak „popio otrov“, prekinuto suđenje (VIDEO)

Slobodan Praljak, jedan od optuženih u slučaju Prlić, popio je u sudnici Haškog tribunala nešto iz male bočice, za šta njegov advokat tvrdi da je otrov

Print Screen YouTube
Print Screen YouTube

Slobodan Praljak, jedan od optuženih u slučaju Prlić, popio je u sudnici Haškog tribunala nešto iz male bočice, za šta njegov advokat tvrdi da je otrov, nakon što mu je žalbeno veće potvrilo kaznu od 20 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima u BIH.

Praljak je nakon izricanja kazne povikao da odbacuje presudu i da nije ratni zločinac, nakon čega je popio nešto iz male bočice.

Veće je najpre nastavilo da čita presudu, ali je neko u sudnici povikao da je u pitanju otrov i čitanje presude je prekinuto, a u delu za optužene su navučene zavese.

Haški tribunal potvrdio je danas udruženi zločinački poduhvat, u kojem je učestvovao deo hrvatskog političkog vrha, sa Franjom Tuđmanom na čelu ipotvrdio bivšem predsedniku vlade Herceg Bosne Jadranku Prliću (58)kaznu od 25 godina zatvora.Sud je takođe, potvrdio kaznu od 20 godina zatvora bivšem ministru odbrane Brunu Stojiću (62), dok je načelniku generalštaba HVO Slobodanu Praljaku (72) potvrđena kazna od 20 godina.

Žalbeno veće Haškog tribunala odbilo je, naime, žalbu optuženih i potvrdilo zaključak da je udruženi zlocicnački poduhvat „uspostavio Franjo Tuđman i druge političke vođe sa ciljem usprostavljanja entiteta u skladu sa starim granicama Hrvatske“.

U sudnici Haškog tribunala u toku je izricanje drugostepene presude u slučaju „Prlić“.

Tužilaštvo traži od Žalbenog veća da optuženima izrekne duplo više kazne.

Haški sud je do sada potvrdio da je postojao udruženi zločinački poduhvat u slučaju “Prlić“ s ciljem etničkog čišćenja delova BiH .

Odbijen je i navod da je udruženi zločinački poduhvat postojao samo tamo gde su se vodile borbe.

Kršenje Ženevske konvencije može se primeniti na celom području Bosne i Hercegovine, rekao je sudija Karmel Ađijus.

U prvostepenoj presudi kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata navedeni su bivši predsednik Franjo Tuđman, tadašnji ministar odbrane Gojko Šušak i bivši načelnik Glavnog stožera HV-a general Janko Bobetko.

Pojedinačna krivica i kazne biće pročitane na kraju izricanja presude, koje se očekuje da će trajati nekoliko sati.

Pored predsednika Žalbenog veća sudije Karmela Ađijusa, članovi žalbenog veća su i sudije Liu Dakin, Fausto Pokar, Teodor Meron i Bakone Džastis Moloto.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Ostao udruženi zločinački poduhvat

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: