fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Austrijska vlada diže spomenik žrtvama holokausta

Beč — Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio podizanje spomenika žrtvama holokausta.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Austrijska vlada namerava da podigne zid na trgu Šmerlingplac, u centru Beča, sa imenima žrtava Trećeg rajha.

Pre 80 godina je Adolf Hitler u Beču proglasio, pod burnim aplauzom mnogobrojnih Austrijanaca, ukidanje Prve Republike i „anšlus“, odnosno priključenje njegove domovine Trećem rajhu. Odmah ankon “anšlusa” u Austriji je počelo hapšenje disidenata, kao I “čišćenje” od Jevreja.

Jevreji su, najpre bili primorani da čiste ulice u Beču, što je kao početak holokausta ušlo u istorijske anale pod nazivom “Šoa”.

Ukupno je 66.000 austrijskih Jevreja ubijeno tokom nacističke vladavine, a austrijska vlada, u kojoj se nalazi i Slobodarska partija (FPO), koja je često kritikovana zbog koketiranja sa ekstremnim desničarskim krugovima, najavila je da želi da „žrtve imaju ime“.

Zbog toga će, najverovatnije ne Šmerlingplacu, odmah uz parlament, biti podignut zid sa imenima svih žrtava,a prema najavi iz vlade uzor treba da bude spomenik žrtvama “Ssoe” u Parizu.

„Za jevrejsko stanovništvo u Austriji je 1938. počela ogromna patnja, koja nas i dan danas sramoti. Želimo da 66.000 austrijskih Jevreja, koji su bili žrtve nacističkog režima, odamo počast trajnim znakom sećanja”, naglasio je Kurc.

Lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe rekao je da je stalna obaveza Austrije da se priseća ovog zločina.

“Podizanje zida sa imenima žrtava treba da pokaže da ćemo pamtiti trajno žrtve Šoe. Nikada ne smemo zaboraviti šta smo im učinili”, poručio je on.

(Tanjug)

Izvor: B92

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: