fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Аустријска премијера филма Клетва

Плакат филма Клетва
Плакат филма Клетва

У суботу, 26. новембра 2011. године у Инсбруку jе у организациjи Српске Православне Омладине Инсбрук – СПО(Ј)И успешно одржана Аустриjска премиjера документарног филма КЛЕТВА из продукциjе (српске) фондациjе „Приjатељ Божиjи“ из Канаде.

Претходно jе приказан на Светскоj премиjери у Канади и на Словеначкоj премиjери у Љубљани 11. септембра ове године!

На премиjери у Инсбруку, био jе присутан респектабилан броj посетиоца, с обзиром да се радило о jако „незгодном“ термину, када се у исто време играо и популарни дерби између Звезде и Партизана, а када jе у Инсбруку исте вечери одржана и фолклориjада на коjоj jе гостовао КУД из Србиjе – нажалост нисмо били у могућности да утичемо на то, jер jе представа филма заказана у септембру.

Али баш та чињеница, нас посебно чини поносним и улива нам наду за следеће проjекциjе филмова и оправдава веровање у боље сутра, што су и поред дербиjа и фолклориjаде, били присутни много младих и оних стариjих и искусниjих Срба, коjи су чак дошли из Салцбурга и градова у покраjини Тирол, па чак и jедан аустриjски професор са политичког факултета Универзитета у Инсбруку, проф. Маjслингер, био jе присутан, иако не разуме српски, али jе из интересовања за српски народ и његов дух био присутан, како он каже.

Тако jе из Салцбурга допутовала и госпођа Ђуjа Тешановић, прва жена странкиња, коjа jе ушла у скупштину града Салцбурга, као и jедан броj Срба из Шваца, Цилертала и Вергла.

Документарни филм КЛЕТВА, коjи представља своjеврстан аларм коjи звони на узбуну, као и упозорење на опасност провалиjе над чиjим рубом се клати српски народ и држава, оставио jе снажан утисак код свих присутних, а било jе и суза…

Посебно драго нам jе, што се након саме проjекциjе филма развила права конструктивна дискусиjа о виђеном у филму у коjоj су учествовали сви присутни, како они стариjи, тако и они млађи и омладинци.

Spoji

За сам краj jе уследило дружење у приjатељскоj атмосфери уз послужење српских специjалитета у коjем се даље развиjала позитивна дискусиjа о даљем ширењу овог документарца и о општоj будућности нашег народа и омладини, а уз то jе сакупљен и скроман хуманитарни новчани пилог од 124 евра, коjи jе намењен за помоћ српском народу у српским земљама и за помоћ у иградњи наших светиња на тим просторима.

Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И, овом приликом се jош jедном захваљуjе свим гостима ове предавачке вечери, коjа представља уjедно и завршну трибину за 2011. годину, као и свим приjатељима и донаторима, коjи су дали своj скромни прилог од срца за помоћ нашем народу у невољи и jош jедном поручуjе свим Србима, да погледаjу филм КЛЕТВА, коjи jе и позив да се врати са кривога пута и вапаj за покаjањем, не само  личним, већ свенародним покаjањем.

С Вером у Бога и у боље сутра,

Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И

Извор: spoji.org

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: