fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

АУДИО: Милош Јовановић и Ивана Крстић: Међународноправни статус НДХ

У емисији НАУЧНИ СКУПОВИ, можете слушати излагања Милоша Јовановића и Иване Крстић „Међународноправни статус НДХ“ с конференције „Правни поредак Независне Државе Хрватске“ која је одржана 30. марта 2017. године на Правном факултету у Београду.

Милош Јовановић и Ивана Крстић сматрају да питање да ли је НДХ била држава са становишта међународног права, носи са собом извесне политичке и правне последице. Наиме, уколико се може сматрати државом, онда и активности предузете током њеног постојања повлаче много већи степен одговорности. С друге стране, уколико се покаже да је НДХ била само инструмент сила Осовине, у том случају главну одговорност за акте сноси окупатор. Аутори истичу да су дуго постојала два опречна мишљења о овом питању.

Међународноправни статус оспоравале су углавном комунистичке власти послератне Југославије, наводећи уз назив НДХ придев „такозвана“. Хрватски интелектуалци су, пак, углавном указивали на то да је НДХ имала свој правни субјективитет и да јесте настала у ратним околностима, али као плод вишевековне борбе хрватског народа. Како би дошли до одговора на ово питање, Јовановић и Крстић испитују међународноправни статус НДХ из угла међународноправне активности, односно деловања дипломатских представништава, аката о међународним признањима, закључивања међународних уговора и приступања међународним организацијама. Они закључују да архивска грађа показује да је НДХ имала довољну самосталност у вођењу послова и константну тежњу да ту самосталност очува и повећа, те да се може сматрати државом са становишта међународног права у свом фактицитету. Међутим, аутори испитују и чињеницу да ли чин признања независности може бити противправан.

Послушајте снимак:

Први део:

Други део:

Уредница Оливера Нушић

Извор: РТС

Везане вијести:

Везане вијести:
АУДИО: Далибор Ђукић: Правни положај Хрватске православне цркве

АУДИО: Танасије Маринковић: Организација власти НДХ

АУДИО: Зоран Мирковић: Расно законодавство у НДХ

АУДИО: Милош Јовановић и Ивана Крстић: Међународноправни статус НДХ

АУДИО: Дејан Поповић: Пореско право у НДХ

АУДИО – Борис Беговић, Милош Здравковић: Правни поредак Независне Државе Хрватске

Анатомија једног геноцида

Борис Беговић: Час анатомије зла

У Београду одржана конференција „Правни поредак Независне Државе Хрватске“

Борис Беговић: Час правне анатомије | Јадовно 1941.

Проф. др Борис Беговић: Логори у НДХ – државни пројекти …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: