fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

AUDIO: Miloš Jovanović i Ivana Krstić: Međunarodnopravni status NDH

U emisiji NAUČNI SKUPOVI, možete slušati izlaganja Miloša Jovanovića i Ivane Krstić „Međunarodnopravni status NDH“ s konferencije „Pravni poredak Nezavisne Države Hrvatske“ koja je održana 30. marta na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Miloš Jovanović i Ivana Krstić smatraju da pitanje da li je NDH bila država sa stanovišta međunarodnog prava, nosi sa sobom izvesne političke i pravne posledice. Naime, ukoliko se može smatrati državom, onda i aktivnosti preduzete tokom njenog postojanja povlače mnogo veći stepen odgovornosti. S druge strane, ukoliko se pokaže da je NDH bila samo instrument sila Osovine, u tom slučaju glavnu odgovornost za akte snosi okupator. Autori ističu da su dugo postojala dva oprečna mišljenja o ovom pitanju.

Međunarodnopravni status osporavale su uglavnom komunističke vlasti posleratne Jugoslavije, navodeći uz naziv NDH pridev „takozvana“. Hrvatski intelektualci su, pak, uglavnom ukazivali na to da je NDH imala svoj pravni subjektivitet i da jeste nastala u ratnim okolnostima, ali kao plod viševekovne borbe hrvatskog naroda. Kako bi došli do odgovora na ovo pitanje, Jovanović i Krstić ispituju međunarodnopravni status NDH iz ugla međunarodnopravne aktivnosti, odnosno delovanja diplomatskih predstavništava, akata o međunarodnim priznanjima, zaključivanja međunarodnih ugovora i pristupanja međunarodnim organizacijama. Oni zaključuju da arhivska građa pokazuje da je NDH imala dovoljnu samostalnost u vođenju poslova i konstantnu težnju da tu samostalnost očuva i poveća, te da se može smatrati državom sa stanovišta međunarodnog prava u svom fakticitetu. Međutim, autori ispituju i činjenicu da li čin priznanja nezavisnosti može biti protivpravan.

Poslušajte snimak:

Prvi deo:

Drugi deo:

Urednica Olivera Nušić

Izvor: RTS

Vezane vijesti:

Vezane vijesti:
AUDIO: Dalibor Đukić: Pravni položaj Hrvatske pravoslavne crkve

AUDIO: Tanasije Marinković: Organizacija vlasti NDH

AUDIO: Zoran Mirković: Rasno zakonodavstvo u NDH

AUDIO: Miloš Jovanović i Ivana Krstić: Međunarodnopravni status NDH

AUDIO: Dejan Popović: Poresko pravo u NDH

AUDIO – Boris Begović, Miloš Zdravković: Pravni poredak Nezavisne Države Hrvatske

Anatomija jednog genocida

Boris Begović: Čas anatomije zla

U Beogradu održana konferencija „Pravni poredak Nezavisne Države Hrvatske“

Boris Begović: Čas pravne anatomije | Jadovno 1941.

Prof. dr Boris Begović: Logori u NDH – državni projekti …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: