Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Livne: Anitsemitizam u Hrvatskoj povezan sa povratkom desničara

Senator Republike Srpske Arie Livne smatra da je današnji antisemitizam u Hrvatskoj povezan sa povratkom desničarskih partija, što je, nažalost, trend u cijeloj Evropi, mada se na to dovoljno ne obraća pažnja, te ističe da bi novi pokušaj istrebljenja Jevreja izazvao svjetski rat.

Ari Livne
Ari Livne

“Kada bi se opet pokušalo raditi na istrebljenju Jevreja, došlo bi do svetskog rata jer je Izrael naoružan atomskim bombama. Nema više Holokausta”, naglasio je Livne.

On je za ATV sinoć rekao da postoji vjerski antisemitizam koji nikada neće prestati, naročito u katoličkim zemljama, ali i privredni, pri čemu su Jevreji ocijenjeni kao oni koji vladaju svjetskom privredom, što nije istina.

“Srbi nikada nisu bili antisemiti kao nacija”, naglasio je Livne.

Govoreći o Holokaustu, Livne je naveo da to može razumjeti samo onaj ko je to preživio, te naglasio da Srbi i Jevreji nikada ne smiju zaboraviti i oprostiti to što im je učinjeno, što ne znači da trebaju mrziti današnju generaciju.

On ukazuje da, nažalost, malo koga u savremenom svijetu interesuju žrtve i stradanja u Jasenovcu i Aušvicu, jer su ljudi danas zaokupljeni mnogim drugim stvarima.

Komentarišući tvrdnje iz Hrvatske da je Jasenovac bio radni logor, a ne ustaški logor smrti, Livne je rekao da oni lažu o broju stradalih, ali da ne mogu poreći da su ubijali Jevreje, jer postoje brojni dokumenti, a ima još preživjelih koji mogu posvjedočiti o tome.

Livne kaže da se osjeća i kao Izraelac i kao Srbin.

“Srbi su dobar i pozitivan narod koji je u svetu primljen kao loš dečak u dvorištu. Srbi imaju bezbroj dobrih osobina, kao što su druženje, bratstvo, ali i od prijatelja lako stvaraju nerijatelje”, ocijenio je Livne.

On kaže da su Srbi u dva svjetska rata, koji su rješavali život čovječanstva, bili na strani pobjednika za koje se smatralo da će stvoriti bolji svijet, zbog čega ne razumije zašto neki na Srbe i dalje loše gledaju kada su oba rata dala ogromne žrtve.

“Male zemlje, kakva je Srbija, moraju imati oslonac i odlučiti s kim su, jer ne mogu same”, rekao je Livne.

Livne je ocijenio da Srbija ima sve geografske i materijalne preduslove da bude vodeća sila na Balkanu, te da mora što brže naći svoj put koji smatra da je za nju najbolji.

On je kao primjer naveo Izrael čiji je Amerika apsolutni saveznik na koga može računati, a drugi – Njemačka, koja je glavni krivac za gubitak šest miliona Jevreja, kao i Srba.

“Istorija ide dalje i treba videti šta će biti u budućnosti, koji su interesi koje treba postići da bi narod živio u miru, bez bojazni od sukoba”, rekao je Livne.

Osvrćući se na svoj rad, Livne je rekao da je zastupao interese Republike Srpske i Srbije sa najboljim namjerama i na najbolji mogući način, te da je tokom 24 godine života u Srpskoj stekao brojne dobre prijatelje.

Ti prijatelji su mu, kako je rekao, ljubavlju i razumijevanjem produžili život, a jedan od najboljih je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, za kojeg kaže da je više puta dokazao da je dobar čovjek.

On kaže da mu je Dodik drag i blizak prijatelj, iako se ne viđaju često, te poručio da bez prijatelja i porodice ne vrijedi živjeti.

Livne, koji ima 98 godina, smatra da je u životu najbitnije imati sreće, te da želi da stoti rođendan proslavi u Banjaluci.

On je mladima u Republici Srpskoj poručio da ne idu nigdje jer ne znaju šta znači biti stranac u tuđoj zemlji, bez prijatelja, porodice i druženja.

“Možda će zaraditi 500 evra više, ali neće imati život. Mladi trebaju ostati i pokušati srediti ovu malu zemlju da bude bolja”, poručio je Livne.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: