Датум и вријеме објављивања: 2.1.2013 12:39

УВОДЕ И НАТПИСЕ НА ЋИРИЛИЦИ

Ћирилица

ЗАГРЕБ, 2. ЈАНУАРА /СРНА/ - Хрватска би у овој години могла да уведе ћирилицу у службену употребу у Вуковару, али и на подручју још најмање 20 општина гдје Срби, према најновијем попису, чине 30 одсто становника, с обзиром да је то право утемељено у Уставу и закону о правима националних мањина.Двојезично писмо тако би могли добити сви службени натписи на јавним институцијама, полицији, пошти, као и називи улица и тргова у Вуковару, као и у Војнићу, Вргинмосту, Плашком, Удбини, Кореници, Грачацу, Негославцима и још десетак мјеста у источној Славонији, на Банији, у Лици и Далмацији. 

Хрватски "Јутарњи лист" дошао је до тог закључка тумачећи изјаву министра управе Арсена Баука, који је рекао да је ту законску одредбу неопходно испоштовати. 

"У овој се земљи закони морају проводити и вјерујем да ће тако бити и у граду Вуковару. Закон о употреби језика и писма је јасан и желим исказати спремност Владе да он буде спроведен", категоричан је Баук. 

Он је истакао да увођење службене двојезичности у граду Вуковару, не представља питање које би требало бити предмет расправе, већ би му се требало приступити директном примјеном закона. 

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац очекује увођење натписа на латиници и ћирилици, али је истакао да тај поступак треба одрадити са што мање емоција и политизације. 

У хрватском Министарству управе објашњавају да Срби остварују право на равноправну службену употребу српског језика и ћириличног писма на подручју града Вуковара по сили закона, јер, према резултатима пописа становништва из 2011. године, чине 34,87 одсто или више од једне трећине становника тог града. 

Према Уставу Хрватске, члан 12, у тој земљи у службеној употреби је хрватски језик и латинично писмо, али се у појединим локалним јединицама у службену употребу може увести и други језик те ћирилично или неко друго писмо према условима прописаним законом. Уставни закон о правима националних мањина прописује да се равноправна службена употреба језика и писма којим се служе припадници националне мањине остварује на подручју јединице локалне самоуправе у којој они чине најмање трећину становника. 

 

Извор: срна

Назад