Датум и вријеме објављивања: 8.1.2013 11:23

Александер Корб добитник награде "Андреј Митровић”

Корб

Немачки историчар Александер Корб је први добитник међународне награде 'Андреј Митровић' коју додељује Фондација за подржавање немачко-српских привредних и културних односа 'Михаел Жикић', са седиштем на Универзитету у Бону, саопштила је та фондација.

 

 

Већином гласова међународног жирија Корбу је додељена награда за докторску дисертацију одбрањену 2011. године у Берлину са темом “У сенци светског рата: масовно насиље усташа против Срба, Јевреја и Рома у Хрватској 1941-1945.”.

Рад ће бити објављен у Хамбургу почетком године, а награду на свечаности 11. јануара у Бону лауреату ће уручити професор Дитмар Далман, председник Фондације и професор историје Источне Европе на тсмошњрм Универзитета.

Александер Корб је предавач на Универзитету у Лестеру у Британији и руководилац је “Стенли Бартон” центра за студије холокауста и геноцида. На први конкурс за награду “Андреј Митровић” пријавили млади историчари који су докторирали у Бечу, Берлину, Берну, Лајпцигу и Београду.

Награда која носи име угледног српског историчара установљена је 2011, а додељиваће се сваке друге године за најбољи докторат из историје немачко-српских политичких и културних односа.

Академик Андреј Митровић (Крагујевац, 1937),  изучава балкански простор у европској политици измеђи два светска, са посебним освртом на место Југославије. У његовом фокусу је и проблематика интелектуалног стваралаштва у специфичној идеолошкој и политчкој ситуацији у Европи између да светска сукоба.

 

 

Извор: НОВИ МАГАЗИН

Назад