ПАРАСТОС ЗА 1.600 УБИЈЕНИХ СРБА 1941. ГОДИНЕ

Капела Огњена Марија Ливањска

БАЊАЛУКА, 30. ЈУЛА /СРНА/ - У храму Успенија Пресвете Богородице и над спомен-костурницом у капели Свете великомученице Марине у Ливну данас је служен парастос за око 1.600 Срба са подручја Ливањског поља које су усташе убиле крајем јула 1941. године.
Парастос је служио парох ливањски протојереј ставрофор Жељко Ђурица, а организатор помена је Удружење "Огњена Марија Ливањска". 

Предсједник овог удружења Никола Петровић рекао је Срни да је помену невино страдалим Србима присуствовао већи број људи из Бањалуке, Београда и других крајева, као и Срба који сада живе на подручју ливањске општине. 

Он је навео да је након парастоса организовано и дружење, а што је била прилика да се поразговара о плановима и даљим активностима Удружења, првенствено у вези са актуелним конкурсом за обнову кућа, као и о питањима у вези са издавањем личних докумената за предстојећи попис. 

Удружење "Огњена Марија Ливањска" сваке године на празник Свете великомученице Марине – Огњене Марије, организује парастос у ливањској цркви. 

Усташе су крајем јула на најсвирепији начин умориле више од 1.300 Срба са ширег подручија Ливањског поља, као и већи број доведених из других крајева, те оних Срба који су се затекли на ширем подручју Ливна.

 

Извор: срна

Везане вијести:

Парастоси за жртве Усташког злочина у Ливањском пољу током Другог светског рата

 

ЛИВАЊСКО ПОЉЕ