ОБНОВЉЕН РАД УДРУЖЕЊА ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА У БЕОГРАДУ

УГ Огњена Марија Ливањска

У Београду је 9. Октобра 2012. године одржан скуп на коме је донета одлука да се обнови рад Удружења Огњена Марија Ливањска. Састанку је присуствовалo 21 особа из Ливна и околине, као и њихових потомака. Скуп је протекао у врло позитивној атмосфери, са много ентузијазма и идеја за будући рад. Потврђена је жеља и потреба Ливњака и њихових потомака да се окупе и организују у формално удружење ради повезивања што већег броја људи са заједничким циљем да се (између осталог): подржи рад Црквене општине Лијевно, помогне при обнови цркава и гробаља ливањског краја, одржава активна веза између Ливњака у Београду и ливањског краја, негује сећање на све жртве усташких злочина за време Другог светског рата и пострадале у рату 1992-1995 кроз годишњи парастос који ће се одржавати на дан Огњене Марије 30. Јула, као и неговања обичаја, културе и традиције Православних Срба Ливана и ливањских села. Удружење планира и годишње друштвено сакупљање Ливњака и њихових потомака прве суботе у јуну сваке године. Све додатне идеје и сугестије за рад удружења су добродошле.

 

 

На скупу је донета одлука да се друштво и формално региструје. За председника друштва је изабран Никола Петровић; изабран је и Управни одбор чији су чланови, поред председника удружења, Дијана Ковачић, Гордана Достанић, Милош Дамњановић, Милан Вуковљак, Синиша Јагодић, Жељко Барош, Јован Михајло и Никола Ђуран. Скупу су такође присуствовали, и изразили жељу за активним учешћем у раду удружења: Ранко Јовановић, Момчило Грковић, Милан Маљковић, Мирко Бошковић, Војин Стојић, Раде Јагодић, Жељко Ковачић, Влада Маљковић, Радован Марчета, Мира Марчета, Илија Ерцег, Александар Радета, Драган Гаћиновић и Ђорђе Јовић.

На крају састанка, новоизабрани Председник је присутне детаљно упознао са актуелним дешавањима и проблемима у нашем крају, што је праћено са великим интересовањем свих присутних, као и неким идејама за будући рад и активности. Договорено је да први и главни задатак свих присутних буде ширење вести о обнови рада Удружења и окупи што већи број нових чланова спремних за активан допринос остварењу циљева Удружења. Овом приликом молимо све заинтересоване Ливњаке и њихове потомке да нам се јаве и придруже у будућем раду. Можете наc контактирати преко било кога од наведених, вама познатих чланова или преко следећих особа: Никола Петровић (тел: 064 615 5073; емаил: bonip.bg@gmail.com), Милош Дамњановић (тел: 063 287 876; емаил:milosd83@gmail.com), Гордана Достанић (тел: 064 613 0103; емаил: gdostanic@gmail.com), Дијана Ковачић (тел: 063 606 862; емаил:dijana.p.kovacic@gmail.com), као и преко Црквене општине Лијевно.

 

УДРУЖЕЊЕ ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА

 

Извор: ЕПАРХИЈА БИХАЋКО-ПЕТРОВАЧКА

 

Везане вијести: 

 

Ливањско поље - непосредно пред рат 1992. године

 

Прочитајте књигу "Огњена Марија Ливањска"

 

Промоција књиге „Огњена Марија Ливањска" у Храму Светог Трифуна у Београду

 

РТРС - ПЕЧАТ - 20. октобар 2011. - Репортажа о страдању Срба 1941. у јами Равни Долац, Ливањско поље

 

СЛУЖЕН ПАРАСТОС СРБИМА БАЧЕНИМ У ЈАМУ РАВНИ ...

 

Ливањско поље - Jadovno 1941.