Фотографије злочина у Придворачкој јами – први дио (УЗНЕМИРУЈУЋИ САДРЖАЈ)

<span>Вађење невиних српских жртава из Придворачке јаме</span>

Вађење невиних српских жртава из Придворачке јаме

Требињац Данило Сикимић, имајући довољно свијести о историјској важности документарног доказа, ратне је 1941. године, у тада окупираном Требињу, дана 6. октобра отишао до Придворачке јаме, и кријући – својим фотоапаратом, овјековјечио сву страхоту овог страшног злочина.


Наиме, тог дана Италијани су организовали вађење посмртних остатака 13 Срба које су усташе бациле у јаму, и то у ноћи 23-24. јуна исте године. Сикимић је снимио окупљене добровољце, Требињце Рада Гуровића и Јефта Шкора, како у врећама извлаче посмртне остатке 12 настрадалих Срба, а Обрена Стијачића нераспаднутог, са рукама на грудима!

Од добијања податка да је Сикимић те фотографије послао Пузићу у мостарски “Музеј Херцеговине”, а који смо навели у претходном тексту „Леже ли на ‘лединици’ у Подгљивљу заборављени мученици из Придворачке јаме?“, „Моја Херцеговина“ одлучно наставља потрагу за њима.

„Музеј Херцеговине“ у Требињу, који је 2003. године издао књигу „Злочини у Херцеговини у Другом свјетском рату“, Божидара Чучковића; посједује пет Сикимићевих фотографија, јер Чучковић је сав радни материјал поклонио музеју, и они су пристали да их уступе ексклузивно за наш интернет магазин.

Сљедећа адреса наше потраге био је „Музеј Херцеговине“ у Мостару, а Звонић Златко, виши кустос мостарског музеја, изјавио је за „Моју Херцеговину“ да они до сада нису констатовали да имају тај материјал, јер доста збирки у архиву музеја тек требају прегледати и утврдити шта оне садрже.

„Суштински, за дио грађе не знамо ни шта имамо јер је грађа пребацивана, пресељавана на другу локацију, а неке инвентарне књиге су загубљене. Наиме, збирке су нумерисане са по три броја, а нумерацију на неким збиркама тек треба дешифровати. У случају да нађемо тај материјал везан за Придворачку јаму, ‘Музеј Херцеговине’ ће вас обавијестити да га посједујемо“, био је недвосмислен Звонић у изјави за наш магазин.

Док чекамо нове информације из Мостара, овом приликом објављујемо материјал који је екскузивно за наш магазин уступио требињски “Музеј Херцеговине”, и који никада до сада није објављен на неком дигиталном медију.

Аутор: Весна Кешељ

 

Невине жртве усташког злочинаНевине жртве усташког злочинаНевине жртве усташког злочинаОбрен Стијачић

 

Извор и фото: MOJA HERCEGOVINA

 

Везане вијести:

Леже ли на „лединици“ у Подгљивљу заборављени мученици из Придворачке јаме?

Pridvoračka žrtva Boško Šakota i stravično stradanje jednog porodičnog stabla

Придворачке жртве: Нераспаднути Обрен Стијачић