fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

APSURDNO I STRAŠNO POREDITI SREBRENICU SA HOLOKAUSTOM

Efraim Zurof

Efraim Zurof

Jedan od najpoznatijih svjetskih lovaca na naciste Efraim Zurof je rekao da je apsurdno i strašno porediti holokaust, genocid u Ruandi i zločine u Srebrenici.

Zurof je rekao da nije siguran da je ono što se desilo u Srebrenici – genocid i da je odluka da se to nazove „genocidom“ donijeta iz političkih razloga.

„Očigledno se dogodila tragedija, nedužni ljudi izgubili su život i treba da se sačuva sjećanje na njih“, navodi Zurof, koji je direktor centra „Simon Vizental“ iz Izraela.

On je za beogradsku „Politiku“ rekao da ni Ruanda i holokaust nisu isto, iako su zločini koji su se dogodili u Ruandi mnogo sličniji holokaustu od onoga što se desilo u Srebrenici.

„Ali, opet, to nije isto. Prije svega, ni Ruanda ni Srebrenica nisu bile industrijsko masovno ubijanje kakvo je počinjeno u holokaustu… Volio bih da su nacisti sklonili jevrejske žene i djecu prije svog krvavog pohoda, umjesto što su ih ubili, ali to se nije desilo, kao što znamo“, ističe Zurof.

On nije želio da komentariše nacrt rezolucije o Srebrenici, koja bi na prijedlog Velike Britanije početkom jula trebalo da se nađe pred Savjetom bezbjednosti UN.

Zurof dodaje da su politički razlozi prevagnuli i kada je trebalo zauzeti stav prema stradanju ogromnih razmjera u Ruandi, gdje je od aprila do juna 1994. godine pobijeno oko 800.000 pripadnika manjinskog naroda Tutsi.

„Iako to jeste bio genocid, Bil Klinton (tadašnji američki predsjednik) nije želio da to nazove genocidom iz političkih razloga, jer nije želio da bude prisiljen da preduzme nešto povodom toga“, rekao je Zurof.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Srebrenica, rezolucija, svrha – Jadovno 1941.

SADRŽAJ REZOLUCIJE O SREBRENICI SE JOŠ DOGOVARA …

U SREBRENICI NIJE BILO GENOCIDA – Jadovno 1941.

Podrinje – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: