Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Apel za pomoć Hramu vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima da dobije parohijski dom

U porti Hrama vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima, počela je izgradnja parohijskog doma. Ideja je da taj objekat bude dio manastirskog kompleksa koji će biti građen u ovom svetom, hercegovačkom selu. Radovi se finansiraju donatorksim sredstvima, a za završetak je potrebno oko 150.000 maraka.

Pribilovci, gradnja parohijskog doma Foto: RTRS
Pribilovci, gradnja parohijskog doma Foto: RTRS

Za Prebilovčane parohijski dom je mnogo više od konaka u kome bi se okupljali i dočekivali posjetioce. Svaki novi kamen i građevina za njih su i izgradnja života u najstardalnijem mjestu, ispunjavanje zavjeta ubijenim precima- Svetim mučenicima prebilovačkim.

Ideja o izgradnji doma potekla je još dok se gradio Hram vaskrsenja Hristovog. Kao što se i hram gradio donatoriskim sredstvima i za prve radove na konaku stigle su uplate Srba iz Švedske, kao i pomoć privrednika i pojedinaca iz Hercegovine. Očekuje se donacija Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica republike Srpske od 50.000 maraka.

Nakon što je izgrađen hram, Prebilovce godišnje posjeti oko 7.000 ljudi. Uglavnom su to organizovane ekskurzije iz Srpske i Srbije kojima čas istorije i istinu o strašnom stradanju Srba, pričaju mještani koji danonoćno čuvaju hram i dočekuju posjetioce.

Marko Gojačić, paroh čapljinski ističe da su pri kraju sa novcem i da će dalje raditi kako budu pristizala sredstva.

„Nećemo ulaziti u zaduženja, stoga apelujem svima da pomognu Prebilovce, da pruže bilo kakvu pomoć koja je preko potrebna ovom kompleksu“, ističe paroh.

Svi koji žele i u mogućnosti su, prilog mogu upaltiti na namjenski račun kod Unikredit banke. Za upalte iz inostranstva aktivan je račun Srpske pravoslavne crkvene opštine Čapljina.

Broj žiro-računa za uplate:
Uni Credit banka- 3381102246138904

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: